English
Domov   >   
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
Dzamil Kamanger, Kalle Hamm: POTOVANJE
Galerija na Gradu, Loški muzej, Grajska pot 13, 23. november 2016

Dzamil Kamanger in Kalle Hamm sta mednarodno uveljavljena umetnika, ki v Helsinkih delujeta skupaj od leta 1999. V svojih delih se vsak iz svojega zornega kota pogosto lotevata prespraševanja različnih oblik migracij. Do te pomembne globalne teme so ju pripeljale njune osebne življenjske zgodbe in dolgotrajno iskanje poti do večje osebne svobode in bolj strpnega življenjskega prostora.Immigrant Garden

Finec Hamm in iranski Kurd Kamanger razkrivata nesmiselnost in nepotrebnost strahu, predsodkov in stereotipov, ki jih neobčutljiva družba goji do drugačnih kultur in marginalnih ter ranljivih družbenih skupin. Še posebej se osredotočata na problematiko naraščajoče nestrpnosti do kakršnekoli tujosti, še zlasti do migrantov in beguncev. Raziskujeta vzroke, pasti in posledice naraščajočega nerazumevanja in nepripravljenosti sodobne družbe, ki se ni pripravljena prilagoditi in sprejeti sprememb, drugačnosti, neznanega. V njunih delih tako najdemo mnoge majhne zgodbe, ki govorijo o odcepitvi, begu, domovini, družini, mejah, teritorijih, menjavah dobrin in blaga, hrepenenju, potovanju, spominu, varnosti, normah, nasprotjih. Lace Doilies, tempera na terracoti, 2002 (arhiv umetnikov)

Na poetičen način apelirata na potrebo po večjem medsebojnem spoštovanju in pravici vseh do uživanja temeljnih življenjskih vrednot. Poudarjata pomen pretočnosti, ki je edino nespremenljivo dejstvo ustroja tega pluralnega, "babilonskega" sveta in osnovno gibalo ne le narave ampak tudi družbe, tako v njenem socialnem kot tudi ekonomskem in gospodarskem kontekstu. Preko mnogih metafor o potovanjih ptic in rastlin ter osebnih zgodb o njuni poti dokazujeta, kako se "tujost" lahko pozitivno vrašča v novo okolje in hkrati presprašujeta pasti sodobnega nomadizma.Colonial Grocery Store (arhiv umetnikov)

Razstava v Loškem muzeju, ki je del širšega sodelovanja s finskimi umetniki in kulturnimi institucijami, predstavlja izbor tistih njunih ključnih projektov, ki se ukvarjajo s temo migracij in tujosti ter vključuje tudi dve najnovejši deli, ki sta nastali na podlagi njune neposredne, osebne izkušnje iz Škofje Loke. Avtorja sta namreč letos spomladi prav v ta namen obiskala in raziskala Škofjo Loko ter se seznanila s tukajšnjim okoljem, navadami in ljudmi, ter v sklopu njunega bivanja izvedla javno umetniško akcijo.Akcija Delo v javnem prostoru, maj 2016, Škofja Loka (foto: Sašo Kočevar)

Nastalo je video delo "Working in Public Space, Škofja Loka" ("Delo v javnem prostoru, Škofja Loka"). Drugo delo "Lace Doilies" ("Klekljani prtički"), pa je rezultat raziskovanja in vključevanja tradicionalnih elementov in izdelkov domače loške klekljarske obrti. Njuni projekti so procesualne narave, so "dela v nastajanju", ki jih avtorja nadgrajujeta in glede na prostor, kjer gostujeta, vanje vključujeta specifike nekega lokalnega okolja. S tem na neposreden način govorita o medsebojni povezanosti sveta ter o nujnosti sobivanja različnih kultur v njem. 


Smisel in potencial povezovanja Hamm in Kamanger sporočata tudi s svojim delovanjem na presečišču različnih, tako tradicionalnih kot tudi sodobnih, tehnoloških ustvarjalnih praks, kjer prepletata risbo, fotografijo, video, intervencije v javni prostor, performans in polje ročnih del.

Sans toit ni loi (arhiv umetnikov)

Projekt se kontekstualno povezuje ne le s samo Škofjo Loko, pač pa tudi z muzejskimi zbirkami Loškega muzeja ter s slovensko kuturno dediščino, ki jo zbirke predstavljajo. Vzpostavlja medkulturni dialog in poudarja pomen ohranjanja lokalnih kulturnih raznolikosti v vse bolj uniformiranem globalnem svetu.

Ob razstavi bo potekal tudi bogat spremljevalni program.


Napovedujemo:

MEDNARODNI ŠTRIKERAJ na razstavi Kalle Hamm in Dzamil Kamager Potovanje z Brejo Prejo

Termin: 7. december 2016 ob 17.00

Lokacija: Galerija na Gradu

Mednarodni štrikeraj na razstavi Potovanje organiziramo skupaj s pletilsko zadrugo Breja preja, ki je s svojimi Štrikeraji, neformalnimi pletilskimi srečanji, v zadnjih mesecih postala redna gostja Azilnega doma Vič, kjer se tako spletajo ne le niti, ampak tudi nove prijateljske vezi.

Vse, ki svoj prosti čas radi preživljate ob ustvarjalnem druženju, pa vabimo da se nam ob 17. uri pridružite na skupni delavnici kvačkanja in pletenja, kjer bomo skupaj z ženskami iz Afganistana, Turčije, Irana, Sirije in Slovenije delili svoja znanja ročnih spretnosti.


JAVNO VODSTVO PO RAZSTAVI

Termin: 29. januar 2017 ob 11.00

Lokacija: Galerija na Gradu

Kustosinja razstave Barbara Sterle Vurnik vam bo skozi razstavljena dela odkrila del življenjske zgodbe finskih umetnikov, ki se v svojih delih dotikata predvsem vprašanja različnih oblik migracij, iskanja osebne svobode in bolj strpnega življenjskega prostora.


MIGRANTSKA LITERATURA NA GLAS! s Kulturnim društvom Gmajna

Termin: 8. februar 2017 ob 19.00

Lokacija: Galerija na Gradu

Na slovenski kulturni praznik, 8. februarja ob 19. uri vas vljudno vabimo na literarni večer Migrantska literatura na glas!, kjer bomo prebirali poezijo v različnih jezikih. Dogodek, ki je del spremljevalnega programa razstave Potovanje, pripravljamo skupaj s kulturnim društvom Gmajna, ki pripravlja raznovrstne projekte, dejavnosti na področju kulture, umetnosti, socialnega varstva in izobraževanja.

Migrantska literatura na glas! je avtorski projekt društva Gmajna, ki želi slovenskim bralcem z dogodki na javnih mestih približati literaturo iz držav, od koder prihajajo prosilci za azil, nastanjeni v azilnih centrih Kotnikova ter Vič. Projekt želi ozavestiti bralce o raznolikosti in bogastvu kultur, od koder prosilci prihajajo, obenem pa njim samim omogoča stik z lastno kulturo, ki so jo bili zaradi različnih dejavnikov primorani zapustiti. Na dogodkih berejo poezijo in prozo v različnih jezikih, od koder prihajajo prosilci za azil (arabščina, bosanščina, farsi, kurmandži, ruščina, kirgiščina, paštu, bengalski jezik...) ter prevodih v angleščino ali slovenščino.


PREDAVANJE: Puštal nad Trnjem in veliko preseljevanje ljudstev v pozni antiki

Termin: 19. april 2017 ob 18.00

Lokacija: Loški muzej Škofja Loka

Kustos Jože Štukl bo predstavil nove arheološke najdbe iz časa preseljevanja ljudstev odkrite na Puštalu nad Trnjem in ljudstva, ki so v obdobju pozne antike prečkala Loško ozemlje in tu pustila svoje sledove.


Za sodelovanje pri pripravi na razstavo se iskreno zahvaljujemo:

- donatorjem ptičjih kletk Iztoku Jerbasu, Francki Habjan, Magdi Šuštaršič, Frančišku Bradešku, Alojzu Bradešku, Zori Krek Pegam, Romani Debeljak,

- donatorjem klekljanih čipk Francki Klemenčič, Ivanki Homan, Vidi Šubic, Mili Primožič (Hiša klekljanih čipk A. Primožič 1888), Jerneju Jemcu (Čipke Mojca), Vandi Slana, Kleklarskemu društvu Cvetke Žiri, Turističnemu društvu Železniki,

- ter Varstveno delovnemu centru Kranj, enota Škofja Loka za uporabo peči za keramiko.


Razstavo so finnačno podprli:

Občina Škofja Loka, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Kone Foundation (Finska), Art Promotion Centre (Finska), Frame Contemporary Art Finland (Finska).
Dogodki
Odprtje razstave Loka : Ankara : Loka // Peter Gaber: Zbudi mojo osamljenost

Galerija na Gradu

Peter Gaber je umetnik, ki se na temelju raziskovanj svetlobe, prostora in barve vse bolj uveljavlja na domači likovni sceni. Tako znotraj krajinskega kot figuralnega slikarstva nakazuje nove izrazne smeri in odpira vprašanja o pomenu klasične slikarske motivike v sodobnem času. 

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si