English
Domov   >   
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
Tone Logonder: Spomenik umetnosti in lepoti
Galerija Ivana Groharja, 12.4.2017 - 31.5. 2017

Leta 2017 obeležujemo dve pomembni obletnici loških rojakov. Mineva 30 let od smrti akademskega kiparja Toneta Logondra, avtorja številnih javnih plastik, in 150 let od rojstva slovenskega impresionista Ivana Groharja, čigar spomenik v Sorici je izdelal prav Logonder. Razstava, posvečena kiparju, s pomočjo fotografij, arhivskega gradiva, ohranjenega osnutka kipa in pričevanj osvetljuje ozadje ter proces postavitve spomenika Ivanu Groharju v Sorici, ki velja za Logondrovo največje in najbolj reprezentativno delo. Zanj je leta 1983 prejel Prešernovo nagrado gorenjskih občin.

Pobuda za postavitev spomenika Groharju je prišla s strani Muzejskega društva Železniki, v imenu katerega je pobudo podal Niko Žumer. Soriško Prosvetno društvo Ivan Grohar je to pobudo vzelo za svojo in pod vodstvom svojega predsednika Marjana Peternelja so 20. marca 1980 oblikovali Gradbeni odbor za postavitev Groharjevega spomenika. Že od samega začetka je bila izdelava spomenika zaupana Tonetu Logondru, idejna zasnova ureditve lokacije pa arhitektu Jožetu Kočevarju.

Logonder se je odločil za realistično koncipirano in le rahlo stilizirano upodobitev Groharja, pri čemer je želel upodobljenca predstaviti v tipični drži slikarjev, ki si pri delu na prostem pogosto z eno roko zasenčijo oči, v drugi pa držijo slikarsko paleto. Veliko časa je posvetil raziskovanju gibanja sonca in smeri padanja sence na Groharjev obraz, o čemer pričajo tudi ohranjene fotografije manjšega osnutka, ki ga je postavil na s soncem obsijano okno ateljeja v Stari Loki. Prav dvignjena roka je Logondru povzročala nemalo težav, saj je razbijala enotnost figure, ki je zato ni mogel oblikovati v duhu Kmečke žene in sorodnih plastik, s katerimi se je ukvarjal vse od študija na ljubljanski akademiji. Pri oblikovanju postave si je pomagal s fotografijami, za katere je poziral kar sam, Groharjev obraz pa je oblikoval po predlogi za spomenik iz leta 1967 v Groharjevem naselju. Ko je Odbor za postavitev spomenika Logondru odobril izdelavo kipa po predlogi v človeški velikosti, se je lotil izdelave končnega osnutka za 2,80 metra visok bronast spomenik. To je bilo težko delo, saj je pri delu porabil več kot tisoč kilogramov gline in mavca. Pri izdelavi sta Logondru poleg znancev in prijateljev najbolj pomagala takrat še dijaka Metod Frlic in Janez Mravlja, ki sta opravljala težaško delo nametavanja gline na skoraj tri metre visoko leseno in železno ogrodje. Spomenik je vlil priznani livar umetnin Andrej Kamšek iz Zgornjega Kašlja pri Ljubljani.
Med slavnostnimi govorci ob odkritju spomenika so bili umetnostni zgodovinar Nace Šumi, predsednik Skupščine občine Škofja Loka Viktor Žakelj, predsednik Prosvetnega društva Ivan Grohar Marjan Peternelj in načelnik oddelka za kulturo, znanost in izobraževanje pri centralnem komiteju Zveze komunistov Slovenije Rado Jan. Kulturni program so tvorili recitator Polde Bibič, Pihalni orkester Alpina Žiri, Mešani pevski zbor Iskra Železniki in pionirji podružnične šole v Sorici. Med gosti so bili številni visoki politični predstavniki, med njimi Mitja Ribičič, predsednik Republiške konference Socialistične zveze delovnega ljudstva Slovenije, Pepca Kardelj, častna članica Odbora za postavitev spomenika Ivanu Groharju, in Josip Vidmar, kulturnik in član Predsedstva Socialistične republike Slovenije, ki mu je pripadla čast odkritja spomenika.

Dogodki
Odprtje razstave Loka : Ankara : Loka // Peter Gaber: Zbudi mojo osamljenost

Galerija na Gradu

Peter Gaber je umetnik, ki se na temelju raziskovanj svetlobe, prostora in barve vse bolj uveljavlja na domači likovni sceni. Tako znotraj krajinskega kot figuralnega slikarstva nakazuje nove izrazne smeri in odpira vprašanja o pomenu klasične slikarske motivike v sodobnem času. 

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si