English
Domov   >   Razstave   >   ZAKLADI GORENJSKE
MO? POGLEDOV
SLEDI SLOVENSKE GRAFI?NE DEDIŠ?INE
ZAKLADI GORENJSKE
ZAKLADI GORENJSKE« Nazaj

               ZAKLADI GORENJSKE Iz zbirk muzejev Gorenjske


Na razstavi se predstavlja vseh šest gorenjskih muzejev: Gorenjski muzej, Gornjesavski muzej Jesenice, Loški muzej Škofja Loka, Medobčinski muzej Kamnik, Muzeji radovljiške občine in Tržiški muzej. Vsak izmed muzejev predstavlja nekaj drobcev svoje bogate in unikatne kulturne dediščine. Gorenjski muzej se predstavlja z bogatimi arheološkimi najdbami iz grobov iz obdobja preseljevanja ljudstev, z listino kranjskega župnika Kolomana, Zajčevim osnutkom za Prešernov spomenik, krstno zibelko, kamnito skulpturo Lojzeta Dolinarja ter telefonom ETA 85, ki ga je izdelovala tovarna Iskra v Kranju. Rdeča nit s katero se predstavlja Loški muzej je bogata srednjeveška dediščina tisočletnega mesta, ki bi ga lahko imenovali tudi mesto muzej. Njegov izgled v času srednjega veka lepo ponazarja votivna slika iz Sopotnice, katere kopijo je leta 1840 naslikal France Kos, medtem ko drobce srednjeveške materialne zapuščine predstavljajo svečnik v podobi paža, ohranjeni deli otroških igrač, gotska pečnica z arhitekturnim okrasom, sedelni stremeni ter renesančno poslikano posodje iz 15. in 16. stoletja, t.i. Loška slikana meščanska keramika. Gornjesavski muzej Jesenice postavlja na ogled skrinje in skrinjice, med katerimi poleg poslikane kmečke in potovalne skrinje srečamo škatlo za hrambo zaseke, železno blagajno, spominsko šatuljo ruskega vojnega ujetnika iz 1. svetovne vojne ter škatlo Moje gore s planinskimi dnevniki Minke Mali. Medobčinski muzej Kamnik svojo predstavitev začenja z rimskim ključem odkritim v vodnjaku v Suhadolah, nadaljuje pa s hišnim oltarčkom Lovrenca Erzarja, pisavo za trniče iz rezljanega lesa, mizico Thonetovega pohištva ter upodobitvijo Desetnice znanega slikarja Mihe Maleša. Muzeji radovljiške občine se predstavljajo s poslikanimi panjskimi končnicami ter nastajajočo zbirko kroparskega umetnega kovaštva, graverstva in cizelerstva, kar lepo ponazori pepelnik leščerba s ptico, dvoramni Bertoncljev poročni svečnik ter vaza okrašena z geometrijskimi ornamenti. Tržiški muzej predstavlja svoje obrti, ki so mestu ves čas zagotavljale obstoj in prepoznavnost tudi v nadregionalnem smislu. Mednje sodijo usnjarska, čevljarska ter tekstilna in barvarska obrt, ki so na razstavi zastopane z značilnimi predmeti: usnjarsko tehtnico, težkim okovanim čevljem kvedrovcem, lesenim zajcem za sezuvanje čevljev ter tiskarskimi modeli za ročno barvanje kotenin.

Ob razstavi je izšel tudi katalog, ki bo s svojo barvitostjo in privlačnostjo nedvomno prepričal marsikaterega obiskovalca.


Na vrh
Dogodki
IZLOŽBE DOMIŠLJIJE Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Vljudno vabljeni na odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v Škofji Loki. V skupni akciji se tokrat povezuje kar 16 organizacij iz Škofje Loke ter več kot 60 posameznikov.


Muzejski večer: Škofjeloški grad med drugo svetovno vojno in po njej ter usoda njegovih lastnic

Galerija Franceta Miheliča, Kašča

Na muzejskem večeru bo kustos Loškega muzeja Jože Štukl predstavil, kaj se je dogajalo z Loškim gradom in njegovimi lastnicami uršulinkami tekom druge svetovne vojne in po njej. 

Študijski krožek Ločanke

Muzejska soba, Loški muzej Škofja Loka

Letos nadaljujemo raziskovanje žensk »Ločank«, ki so s svojim delom pustile pomembne sledi v naši kulturni, prosvetni, znanstveni ali umetniki dediščini. Skozi raziskavo arhivskega gradiva, zbiranje spominov in fotografij bomo osvetlili življenje žensk, ki so živele in ustvarjale v Škofji Loki ali tistih žensk, ki so bile rojene v Škofji Loki in so delovale v drugih slovenskih krajih ali celo v svetu. Študijski krožek vodi kustosinja Loškega muzeja Biljana Ristić, krožku se lahko pridružite kadarkoli.

Muzejski večer ob 150 letnici rojstva Ivana Groharja

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik nam bo ob jubileju spregovorila predvsem o Groharju v povezavi s Škofjo Loko in okolico. Tudi s pomočjo slikovnega gradiva nam bo skušala predstaviti Groharjevo zgodbo in razstavo, ki jo je letos postavila v Loškem muzeju ob slikarjevi 150-letnici rojstva.

Odprtje razstave MAUSAR - ŽIROVSKI APELLES

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Letošnje leto obeležujeta 90. letnica rojstva žirovskega slikarja, pisatelja in glasbenika Jožeta Peternelja – Mausarja in donacija njegovih osebnih predmetov, ki jo je Muzej Žiri pred časom pridobil od umetnikovih dedinj. Ob tej priliki smo pripravili priložnostno razstavo, na kateri predstavljamo Mausarja ne samo kot slikarja, ampak preko njegovih osebnih predmetov odkrivamo različne vidike njegove zanimive osebnosti.Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si