English
Domov   >   Razstave   >   ZAKLADI GORENJSKE
MO? POGLEDOV
SLEDI SLOVENSKE GRAFI?NE DEDIŠ?INE
ZAKLADI GORENJSKE
ZAKLADI GORENJSKE« Nazaj

               ZAKLADI GORENJSKE Iz zbirk muzejev Gorenjske


Na razstavi se predstavlja vseh šest gorenjskih muzejev: Gorenjski muzej, Gornjesavski muzej Jesenice, Loški muzej Škofja Loka, Medobčinski muzej Kamnik, Muzeji radovljiške občine in Tržiški muzej. Vsak izmed muzejev predstavlja nekaj drobcev svoje bogate in unikatne kulturne dediščine. Gorenjski muzej se predstavlja z bogatimi arheološkimi najdbami iz grobov iz obdobja preseljevanja ljudstev, z listino kranjskega župnika Kolomana, Zajčevim osnutkom za Prešernov spomenik, krstno zibelko, kamnito skulpturo Lojzeta Dolinarja ter telefonom ETA 85, ki ga je izdelovala tovarna Iskra v Kranju. Rdeča nit s katero se predstavlja Loški muzej je bogata srednjeveška dediščina tisočletnega mesta, ki bi ga lahko imenovali tudi mesto muzej. Njegov izgled v času srednjega veka lepo ponazarja votivna slika iz Sopotnice, katere kopijo je leta 1840 naslikal France Kos, medtem ko drobce srednjeveške materialne zapuščine predstavljajo svečnik v podobi paža, ohranjeni deli otroških igrač, gotska pečnica z arhitekturnim okrasom, sedelni stremeni ter renesančno poslikano posodje iz 15. in 16. stoletja, t.i. Loška slikana meščanska keramika. Gornjesavski muzej Jesenice postavlja na ogled skrinje in skrinjice, med katerimi poleg poslikane kmečke in potovalne skrinje srečamo škatlo za hrambo zaseke, železno blagajno, spominsko šatuljo ruskega vojnega ujetnika iz 1. svetovne vojne ter škatlo Moje gore s planinskimi dnevniki Minke Mali. Medobčinski muzej Kamnik svojo predstavitev začenja z rimskim ključem odkritim v vodnjaku v Suhadolah, nadaljuje pa s hišnim oltarčkom Lovrenca Erzarja, pisavo za trniče iz rezljanega lesa, mizico Thonetovega pohištva ter upodobitvijo Desetnice znanega slikarja Mihe Maleša. Muzeji radovljiške občine se predstavljajo s poslikanimi panjskimi končnicami ter nastajajočo zbirko kroparskega umetnega kovaštva, graverstva in cizelerstva, kar lepo ponazori pepelnik leščerba s ptico, dvoramni Bertoncljev poročni svečnik ter vaza okrašena z geometrijskimi ornamenti. Tržiški muzej predstavlja svoje obrti, ki so mestu ves čas zagotavljale obstoj in prepoznavnost tudi v nadregionalnem smislu. Mednje sodijo usnjarska, čevljarska ter tekstilna in barvarska obrt, ki so na razstavi zastopane z značilnimi predmeti: usnjarsko tehtnico, težkim okovanim čevljem kvedrovcem, lesenim zajcem za sezuvanje čevljev ter tiskarskimi modeli za ročno barvanje kotenin.

Ob razstavi je izšel tudi katalog, ki bo s svojo barvitostjo in privlačnostjo nedvomno prepričal marsikaterega obiskovalca.


Na vrh
Dogodki
Odprtje razstave KJER DOMUJEJO ZGODBE: povezovanje kulturnih centrov in doživetij na Škofjeloškem

Rokodelski center DUO Škofja Loka

Razstava zaokroža povezovalni projekt kulturnih centrov in muzejev na Škofjeloškem. Skozi bogastvo zgodb, ki pripovedujejo o ustvarjalnosti ljudi na Škofjeloškem, so se ti centri in muzeji povezali ter obogatili ponudbo kulturnih doživetij.Odprtje razstave LOKA : ANKARA : LOKA, Evrazijsko vrvenje Hakana Esmerja

Galerija na Gradu

Slikar Hakan Esmer je v letu 2017 sodeloval v rezidenčni izmenjavi umetnikov, ki sta jo organizirala Loški muzej Škofja Loka in galerija Güler Sanat iz Ankare.


Javno vodstvo po razstavi LOKA : ANKARA : LOKA, Evrazijsko vrvenje Hakana Esmerja

Galerija na Gradu

Slikar Hakan Esmer je v letu 2017 sodeloval v rezidenčni izmenjavi umetnikov, ki sta jo organizirala Loški muzej Škofja Loka in galerija Güler Sanat iz Ankare.


Odprtje razstave Marjan Žitnik: Delavec za boljši svet

Galerija Ivana Groharja, Mestni trg 37

Oblikovalec Marjan Žitnik, Groharjev nagrajenec za leto 2017, je pripadnik starejše generacije slovenskih oblikovalcev, član Združenja umetnikov Škofja Loka. 


Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si