English
Domov   >   Razstave   >   ZAKLADI GORENJSKE
MO? POGLEDOV
SLEDI SLOVENSKE GRAFI?NE DEDIŠ?INE
ZAKLADI GORENJSKE
ZAKLADI GORENJSKE« Nazaj

               ZAKLADI GORENJSKE Iz zbirk muzejev Gorenjske


Na razstavi se predstavlja vseh šest gorenjskih muzejev: Gorenjski muzej, Gornjesavski muzej Jesenice, Loški muzej Škofja Loka, Medobčinski muzej Kamnik, Muzeji radovljiške občine in Tržiški muzej. Vsak izmed muzejev predstavlja nekaj drobcev svoje bogate in unikatne kulturne dediščine. Gorenjski muzej se predstavlja z bogatimi arheološkimi najdbami iz grobov iz obdobja preseljevanja ljudstev, z listino kranjskega župnika Kolomana, Zajčevim osnutkom za Prešernov spomenik, krstno zibelko, kamnito skulpturo Lojzeta Dolinarja ter telefonom ETA 85, ki ga je izdelovala tovarna Iskra v Kranju. Rdeča nit s katero se predstavlja Loški muzej je bogata srednjeveška dediščina tisočletnega mesta, ki bi ga lahko imenovali tudi mesto muzej. Njegov izgled v času srednjega veka lepo ponazarja votivna slika iz Sopotnice, katere kopijo je leta 1840 naslikal France Kos, medtem ko drobce srednjeveške materialne zapuščine predstavljajo svečnik v podobi paža, ohranjeni deli otroških igrač, gotska pečnica z arhitekturnim okrasom, sedelni stremeni ter renesančno poslikano posodje iz 15. in 16. stoletja, t.i. Loška slikana meščanska keramika. Gornjesavski muzej Jesenice postavlja na ogled skrinje in skrinjice, med katerimi poleg poslikane kmečke in potovalne skrinje srečamo škatlo za hrambo zaseke, železno blagajno, spominsko šatuljo ruskega vojnega ujetnika iz 1. svetovne vojne ter škatlo Moje gore s planinskimi dnevniki Minke Mali. Medobčinski muzej Kamnik svojo predstavitev začenja z rimskim ključem odkritim v vodnjaku v Suhadolah, nadaljuje pa s hišnim oltarčkom Lovrenca Erzarja, pisavo za trniče iz rezljanega lesa, mizico Thonetovega pohištva ter upodobitvijo Desetnice znanega slikarja Mihe Maleša. Muzeji radovljiške občine se predstavljajo s poslikanimi panjskimi končnicami ter nastajajočo zbirko kroparskega umetnega kovaštva, graverstva in cizelerstva, kar lepo ponazori pepelnik leščerba s ptico, dvoramni Bertoncljev poročni svečnik ter vaza okrašena z geometrijskimi ornamenti. Tržiški muzej predstavlja svoje obrti, ki so mestu ves čas zagotavljale obstoj in prepoznavnost tudi v nadregionalnem smislu. Mednje sodijo usnjarska, čevljarska ter tekstilna in barvarska obrt, ki so na razstavi zastopane z značilnimi predmeti: usnjarsko tehtnico, težkim okovanim čevljem kvedrovcem, lesenim zajcem za sezuvanje čevljev ter tiskarskimi modeli za ročno barvanje kotenin.

Ob razstavi je izšel tudi katalog, ki bo s svojo barvitostjo in privlačnostjo nedvomno prepričal marsikaterega obiskovalca.


Na vrh
Dogodki
Odprtje prenovljene stalne zbirke Ivan Grohar

Loški muzej Škofja Loka

Ob letošnji 150-letnici rojstva slikarja Ivana Groharja vas prav na njegov rojstni dan, 15. junija, vabimo na odprtje prenovljene stalne zbirke Ivan Grohar.
Razstava predstavlja zbirko Groharjevih del iz njegovega zgodnjega obdobja, zlasti portretov in slik z nabožno vsebino, ki jih hrani Loški muzej. Posvečena je Groharjevi tesni povezanosti s Škofjo Loko, ki ga je navdihovala in pustila neizbrisen pečat v njegovi umetnosti, hkrati pa je tudi poklon Škofje Loke Groharju kot osebnosti in umetniku.
Kustosinja nove stalne postavitve je Barbara Sterle Vurnik.
Razstavo bo slavnostno odprl župan Občine Škofja Loka, mag. Miha Ješe.AKCIJA ŠPORTAM Z LOŠKIM MUZEJEM

V novembru 2017 v Loškem muzeju načrtujemo odprtje nove stalne zbirke Šport in telesna vzgoja, v okviru katere smo zasnovali tudi akcijo Športam z Loškim muzejem, s katero želimo predstavljati različne športne teme že pred samim odprtjem zbirke. V maju smo že pripravili prvi dogodek, filmski večer, v juniju pa nas čaka drugi dogodek akcije, pogovorni večer NEMOGOČE.

Opečne prezračevalne mreže, gospodarskemu poslopju v korist in okras / Razvoj, oblike in motivi opečnih mrež na gospodarskih poslopjih na Loškem

Galerija Ivana Groharja

Z razstavo želimo obiskovalce seznaniti z razvojem, funkcijo, obliko in motivi prezračevalnih opečnih mrež na gospodarskih poslopij ter spodbuditi zavedanje o njihovem pomenu ter potrebi po njihovem ohranjanju in varovanju. Gospodarska poslopja z opečnimi prezračevalnimi mrežami so lep primer povezanosti oblike in funkcije v ljudskem stavbarstvu. Raznolikost njihovih oblik pa je izraz volje in želje kmečkega človeka po funkcionalnem in estetsko urejenem prostoru. 

Odprtje razstave SVEŽE! FRIŠN! FRESH! Pregledna razstava novejših del članov Združenja umetnikov Škofja Loka

Galerija na Gradu, Loški muzej, Grajska pot 13

Loški muzej Škofja Loka in Združenje umetnikov Škofja Loka vas vljudno vabita na odprtje razstave v sredo, 17. maja 2017, ob 19. uri v Galerijo na Gradu.
Na razstavi se z novejšimi deli predstavljajo člani Združenja umetnikov Škofja Loka, še posebej pa izpostavljamo kiparja Mateja Plestenjaka, prejemnika Groharjeve štipendije za leto 2016.  Razstava bo na ogled do 6. septembra 2017. Kustos razstave je Boštjan Soklič.

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si