English
Domov   >   Stalne zbirke   >   Arheološške zbirke   >   Zbirka Krancelj
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Zbirka poselitev lošškega ozemlja v arheološških obdobjih od prazgodovine do 973
Zbirka Krancelj
Zbirka Komun
Zbirka lošške slikane mešščanske keramike
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Zbirka Krancelj« Nazaj
Zgornji stolp na Kranclju po maketi v Loškem muzeju.
V letih 1954-55 so se odvijala izkopavanja na Kranclju - vzpetini nad Loškim gradom, kjer so pod vodstvom Ceneta Avguština, umetnostnega zgodovinarja iz Mestnega muzeja v Kranju, raziskali ostanke Zgornjega stolpa, prvega upravnega sedeža fevdalne oblasti v freisinškem Loškem gospostvu. Izkopavanja so razkrila ostanke stolpa kvadratnega tlorisa s stranico cca. 13 m in 2,5 m debelim zidom. Stolp je bil zaradi dodatne varnosti obdan z obzidjem in 5 m globokim obrambnim jarkom.
Bronast svečnik v podobi srednjeveškega paža (foto: Jože Štukl).
Med številnim izkopanim drobnim gradivom z Zgornjega stolpa na Kranclju izstopajo reprezentančni predmeti (bronast svečnik v podobi srednjeveškega paža; prstan z napisom; dvoramni nastavek večjega gotskega svečnika, okrašena kositrna pokrovka, trakast okov).
Oprema konja in konjenika ter puščične osti za lok in samostrel (foto: Jože Štukl).
Zastopano je tudi orožje (številne puščične osti za lok in samostrel, klesane kamnite krogle), oprema konja in konjenika (ostroge, stremena, podkve, žvale, spone za jermenje), uporabni predmeti (romanski in gotski ključi, deli ključavnic, okovje oken, vrat, skrinj, deli okenske zasteklitve, zvonec, kresilo, zagozde, žeblj),
Slikana namizna in kuhinjska keramika (foto: Jože Štukl).
raznovrstno orodje (svedri, klešče, škarje, strgala, vile, sekire, sekač, rovnica), bogato okrašene pečnice; kuhinjska in namizna oprema (veriga za obešanje kotla nad ogenj, nabodalo ter najrazličnejši noži), luksuzna namizna keramika (sklede, skledice, svečniki) ter preprosto vsakdanje kuhinjsko posodje (odlomki različnih loncev, pokrovk z žigi izdelovalcev, majhne posodice z izlivom, oljenka). Med gradivom so celo otroške igrače.
Najdbe, ki nam zgovorno pričajo o vsakdanjem življenju na gradu, lahko umestimo v čas od 11. do začetka 16. stoletja.Na vrh
Dogodki
AKCIJA ŠPORTAM Z LOŠKIM MUZEJEM

V novembru 2017 v Loškem muzeju načrtujemo odprtje nove stalne zbirke Šport in telesna vzgoja, v okviru katere smo zasnovali tudi akcijo Športam z Loškim muzejem, s katero želimo predstavljati različne športne teme že pred samim odprtjem zbirke. V maju smo že pripravili prvi dogodek, filmski večer, v juniju pa nas čaka drugi dogodek akcije, pogovorni večer NEMOGOČE.

Opečne prezračevalne mreže, gospodarskemu poslopju v korist in okras / Razvoj, oblike in motivi opečnih mrež na gospodarskih poslopjih na Loškem

Galerija Ivana Groharja

Z razstavo želimo obiskovalce seznaniti z razvojem, funkcijo, obliko in motivi prezračevalnih opečnih mrež na gospodarskih poslopij ter spodbuditi zavedanje o njihovem pomenu ter potrebi po njihovem ohranjanju in varovanju. Gospodarska poslopja z opečnimi prezračevalnimi mrežami so lep primer povezanosti oblike in funkcije v ljudskem stavbarstvu. Raznolikost njihovih oblik pa je izraz volje in želje kmečkega človeka po funkcionalnem in estetsko urejenem prostoru. 

Odprtje razstave SVEŽE! FRIŠN! FRESH! Pregledna razstava novejših del članov Združenja umetnikov Škofja Loka

Galerija na Gradu, Loški muzej, Grajska pot 13

Loški muzej Škofja Loka in Združenje umetnikov Škofja Loka vas vljudno vabita na odprtje razstave v sredo, 17. maja 2017, ob 19. uri v Galerijo na Gradu.
Na razstavi se z novejšimi deli predstavljajo člani Združenja umetnikov Škofja Loka, še posebej pa izpostavljamo kiparja Mateja Plestenjaka, prejemnika Groharjeve štipendije za leto 2016.  Razstava bo na ogled do 6. septembra 2017. Kustos razstave je Boštjan Soklič.

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si