English
Domov   >   Stalne zbirke   >   Arheološške zbirke   >   Zbirka Krancelj
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Zbirka poselitev lošškega ozemlja v arheološških obdobjih od prazgodovine do 973
Zbirka Krancelj
Zbirka Komun
Zbirka lošške slikane mešščanske keramike
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Zbirka Krancelj« Nazaj
Zgornji stolp na Kranclju po maketi v Loškem muzeju.
V letih 1954-55 so se odvijala izkopavanja na Kranclju - vzpetini nad Loškim gradom, kjer so pod vodstvom Ceneta Avguština, umetnostnega zgodovinarja iz Mestnega muzeja v Kranju, raziskali ostanke Zgornjega stolpa, prvega upravnega sedeža fevdalne oblasti v freisinškem Loškem gospostvu. Izkopavanja so razkrila ostanke stolpa kvadratnega tlorisa s stranico cca. 13 m in 2,5 m debelim zidom. Stolp je bil zaradi dodatne varnosti obdan z obzidjem in 5 m globokim obrambnim jarkom.
Bronast svečnik v podobi srednjeveškega paža (foto: Jože Štukl).
Med številnim izkopanim drobnim gradivom z Zgornjega stolpa na Kranclju izstopajo reprezentančni predmeti (bronast svečnik v podobi srednjeveškega paža; prstan z napisom; dvoramni nastavek večjega gotskega svečnika, okrašena kositrna pokrovka, trakast okov).
Oprema konja in konjenika ter puščične osti za lok in samostrel (foto: Jože Štukl).
Zastopano je tudi orožje (številne puščične osti za lok in samostrel, klesane kamnite krogle), oprema konja in konjenika (ostroge, stremena, podkve, žvale, spone za jermenje), uporabni predmeti (romanski in gotski ključi, deli ključavnic, okovje oken, vrat, skrinj, deli okenske zasteklitve, zvonec, kresilo, zagozde, žeblj),
Slikana namizna in kuhinjska keramika (foto: Jože Štukl).
raznovrstno orodje (svedri, klešče, škarje, strgala, vile, sekire, sekač, rovnica), bogato okrašene pečnice; kuhinjska in namizna oprema (veriga za obešanje kotla nad ogenj, nabodalo ter najrazličnejši noži), luksuzna namizna keramika (sklede, skledice, svečniki) ter preprosto vsakdanje kuhinjsko posodje (odlomki različnih loncev, pokrovk z žigi izdelovalcev, majhne posodice z izlivom, oljenka). Med gradivom so celo otroške igrače.
Najdbe, ki nam zgovorno pričajo o vsakdanjem življenju na gradu, lahko umestimo v čas od 11. do začetka 16. stoletja.Na vrh
Dogodki
Odprtje razstave Prosojni dokumenti časa, Fotografije na steklo iz depoja Loškega muzeja

Galerija Ivana Groharja

V Loškem muzeju hranimo tematsko in avtorsko raznoliko zbirko negativov na steklo. Nekaj tisoč steklenih plošč je bilo ali darovano ali pa jih je muzej odkupil.


Študijski krožek LOČANKE

Dnevna soba Loškega muzeja

Pogosto ugotavljamo, da so ženske v slovenski zgodovini spregledane. Najpogostejši ženski vlogi v zgodovini sta bili materinska in gospodinjska. Na Slovenskem so ženske aktivneje, zlasti na literarnem področju, začele nastopati v javnosti šele sredi 19. stoletja. Volilno pravico pa so dobile veliko pozneje, v drugi polovici 20. stoletja. 

Odprtje razstave LOKA : ANKARA : LOKA, Evrazijsko vrvenje Hakana Esmerja

Galerija na Gradu

Slikar Hakan Esmer je v letu 2017 sodeloval v rezidenčni izmenjavi umetnikov, ki sta jo organizirala Loški muzej Škofja Loka in galerija Güler Sanat iz Ankare.


Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si