English
Domov   >   Stalne zbirke   >   Arheološške zbirke   >   Zbirka Krancelj
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Zbirka poselitev lošškega ozemlja v arheološških obdobjih od prazgodovine do 973
Zbirka Krancelj
Zbirka Komun
Zbirka lošške slikane mešščanske keramike
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Zbirka Krancelj« Nazaj
Zgornji stolp na Kranclju po maketi v Loškem muzeju.
V letih 1954-55 so se odvijala izkopavanja na Kranclju - vzpetini nad Loškim gradom, kjer so pod vodstvom Ceneta Avguština, umetnostnega zgodovinarja iz Mestnega muzeja v Kranju, raziskali ostanke Zgornjega stolpa, prvega upravnega sedeža fevdalne oblasti v freisinškem Loškem gospostvu. Izkopavanja so razkrila ostanke stolpa kvadratnega tlorisa s stranico cca. 13 m in 2,5 m debelim zidom. Stolp je bil zaradi dodatne varnosti obdan z obzidjem in 5 m globokim obrambnim jarkom.
Bronast svečnik v podobi srednjeveškega paža (foto: Jože Štukl).
Med številnim izkopanim drobnim gradivom z Zgornjega stolpa na Kranclju izstopajo reprezentančni predmeti (bronast svečnik v podobi srednjeveškega paža; prstan z napisom; dvoramni nastavek večjega gotskega svečnika, okrašena kositrna pokrovka, trakast okov).
Oprema konja in konjenika ter puščične osti za lok in samostrel (foto: Jože Štukl).
Zastopano je tudi orožje (številne puščične osti za lok in samostrel, klesane kamnite krogle), oprema konja in konjenika (ostroge, stremena, podkve, žvale, spone za jermenje), uporabni predmeti (romanski in gotski ključi, deli ključavnic, okovje oken, vrat, skrinj, deli okenske zasteklitve, zvonec, kresilo, zagozde, žeblj),
Slikana namizna in kuhinjska keramika (foto: Jože Štukl).
raznovrstno orodje (svedri, klešče, škarje, strgala, vile, sekire, sekač, rovnica), bogato okrašene pečnice; kuhinjska in namizna oprema (veriga za obešanje kotla nad ogenj, nabodalo ter najrazličnejši noži), luksuzna namizna keramika (sklede, skledice, svečniki) ter preprosto vsakdanje kuhinjsko posodje (odlomki različnih loncev, pokrovk z žigi izdelovalcev, majhne posodice z izlivom, oljenka). Med gradivom so celo otroške igrače.
Najdbe, ki nam zgovorno pričajo o vsakdanjem življenju na gradu, lahko umestimo v čas od 11. do začetka 16. stoletja.Na vrh
Dogodki
IZLOŽBE DOMIŠLJIJE Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Vljudno vabljeni na odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v Škofji Loki. V skupni akciji se tokrat povezuje kar 16 organizacij iz Škofje Loke ter več kot 60 posameznikov.


Muzejski večer ob 150 letnici rojstva Ivana Groharja

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik nam bo ob jubileju spregovorila predvsem o Groharju v povezavi s Škofjo Loko in okolico. Tudi s pomočjo slikovnega gradiva nam bo skušala predstaviti Groharjevo zgodbo in razstavo, ki jo je letos postavila v Loškem muzeju ob slikarjevi 150-letnici rojstva.

Odprtje razstave MAUSAR - ŽIROVSKI APELLES

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Letošnje leto obeležujeta 90. letnica rojstva žirovskega slikarja, pisatelja in glasbenika Jožeta Peternelja – Mausarja in donacija njegovih osebnih predmetov, ki jo je Muzej Žiri pred časom pridobil od umetnikovih dedinj. Ob tej priliki smo pripravili priložnostno razstavo, na kateri predstavljamo Mausarja ne samo kot slikarja, ampak preko njegovih osebnih predmetov odkrivamo različne vidike njegove zanimive osebnosti.Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si