English
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Dražžgošše med drugo svetovno vojno« Nazaj

Dražgoše pred drugo svetovno vojno

Dražgoše so stara slovenska vas, ki leži na južnih, prisojnih pobočjih Jelovice, tik pod strmim robom Dražgoške gore. Skozi Dražgoše pelje cesta, ki povezuje Selško dolino s Kropo.
V pisanih virih se Dražgoše prvič omenjajo  kot Drasigos in Drasigosh v urbarju freisinškega gospostva leta 1291, kar govori o slovanskem poreklu naseljencev.
Ljudje so se tu ukvarjali predvsem s kmetijstvom. Da pa so se lažje preživeli na tem skopem koščku zemlje, so za potrebe fužinarjev in kovačev v Železnikih, na Dražgoški gori kopali železovo rudo, kuhali oglje in sekali les ter izdelovali sode za transport žebljev. Ko so v Železnikih konec 19., začetek 20. stoletja ugasnili plavži, so ljudje začeli iskati nove zaposlitve. Moški so se udinjali predvsem kot gozdni delavci in furmani na Jelovici. Po nekaterih hišah pa so ženske pekle medeno pecivi, imenovano >>ta mal kruhk<<, danes poznan pod dražgoški kruhek, kak dinar pa so zaslužile tudi s klekljanjem.
V Dražgošah je pred drugo svetovno vojno stala znana romarska cerkev, posvečena sveti Luciji. Posebna znamenitost te cerkve so bili štirje zlati oltarji iz druge polovice 17. stoletja, ki jih danes hrani Loški muzej Škofja Loka.

Dražgoše med drugo svetovno vojno

Druga svetovna vojna ni prizanesla niti Dražgošam, kjer je potekala dražgoška bitka. V zbirki Dražgoše med drugo svetovno vojno predstavljamo borce Cankarjevega bataljona, ki se je konec leta 1941. nastanil v vasi. Kmalu zatem, 9. januarja 1942, je okupator napadel partizane v vasi in boj se je nadaljeval vse do 11. januarja. Partizanski vojaki so se umaknili na Jelovico, Nemci pa so mnogo domačinov ubili in izgnali ter požgali hiše, gospodarska poslopja in cerkev sv. Lucije. Nekdaj živahna gorska vasica je za nekaj časa skoraj popolnoma opustela.

Dražgoše po drugi svetovni vojni

Zbrika Dražgoše po drugi svetovni vojni je posvečena obdobju, ko se domačini vrnejo domov, obnovijo infrastrukturo ter obudijo kulturno in družabno življenje. Vaščani so se ob povratku najprej lotili izgradnje nove ceste, ki je vas povezala z Rudnim in Škofjo Loko. Prvih nekaj let so živeli v začasnih bivališčih v lesenih barakah, kjer so si uredili tudi cerkev in šolo. Po nekaj letih pa so začeli zidati hiše, šolo (1953) in novo cerkev sv. Lucije (1966), saj je bila stara cerkev med vojno popolnoma porušena.

Ob vzpostavitvi osnovnih življenjskih pogojev pa je vzcvetelo tudi kulturno in društveno življenje. V vasi delujejo kulturno-umetniško, športno, gasilsko in turistično društvo Dražgoše.

Posebno pozornost pa vaščani in širša slovenska javnost posvečajo spominu padlim med vojno, iz česar se je razvila spominsko-športna prireditev Po stezah partizanske Jelovice. Osrednja slovesnost ob tej prireditvi vsako leto poteka pri spomeniku dražgoški bitki, ki je bil zgrajen leta 1976.Na vrh
Dogodki
Odprtje razstave Loka : Ankara : Loka // Peter Gaber: Zbudi mojo osamljenost

Galerija na Gradu

Peter Gaber je umetnik, ki se na temelju raziskovanj svetlobe, prostora in barve vse bolj uveljavlja na domači likovni sceni. Tako znotraj krajinskega kot figuralnega slikarstva nakazuje nove izrazne smeri in odpira vprašanja o pomenu klasične slikarske motivike v sodobnem času. 

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si