English
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Dražžgošše med drugo svetovno vojno« Nazaj

Dražgoše pred drugo svetovno vojno

Dražgoše so stara slovenska vas, ki leži na južnih, prisojnih pobočjih Jelovice, tik pod strmim robom Dražgoške gore. Skozi Dražgoše pelje cesta, ki povezuje Selško dolino s Kropo.
V pisanih virih se Dražgoše prvič omenjajo  kot Drasigos in Drasigosh v urbarju freisinškega gospostva leta 1291, kar govori o slovanskem poreklu naseljencev.
Ljudje so se tu ukvarjali predvsem s kmetijstvom. Da pa so se lažje preživeli na tem skopem koščku zemlje, so za potrebe fužinarjev in kovačev v Železnikih, na Dražgoški gori kopali železovo rudo, kuhali oglje in sekali les ter izdelovali sode za transport žebljev. Ko so v Železnikih konec 19., začetek 20. stoletja ugasnili plavži, so ljudje začeli iskati nove zaposlitve. Moški so se udinjali predvsem kot gozdni delavci in furmani na Jelovici. Po nekaterih hišah pa so ženske pekle medeno pecivi, imenovano >>ta mal kruhk<<, danes poznan pod dražgoški kruhek, kak dinar pa so zaslužile tudi s klekljanjem.
V Dražgošah je pred drugo svetovno vojno stala znana romarska cerkev, posvečena sveti Luciji. Posebna znamenitost te cerkve so bili štirje zlati oltarji iz druge polovice 17. stoletja, ki jih danes hrani Loški muzej Škofja Loka.

Dražgoše med drugo svetovno vojno

Druga svetovna vojna ni prizanesla niti Dražgošam, kjer je potekala dražgoška bitka. V zbirki Dražgoše med drugo svetovno vojno predstavljamo borce Cankarjevega bataljona, ki se je konec leta 1941. nastanil v vasi. Kmalu zatem, 9. januarja 1942, je okupator napadel partizane v vasi in boj se je nadaljeval vse do 11. januarja. Partizanski vojaki so se umaknili na Jelovico, Nemci pa so mnogo domačinov ubili in izgnali ter požgali hiše, gospodarska poslopja in cerkev sv. Lucije. Nekdaj živahna gorska vasica je za nekaj časa skoraj popolnoma opustela.

Dražgoše po drugi svetovni vojni

Zbrika Dražgoše po drugi svetovni vojni je posvečena obdobju, ko se domačini vrnejo domov, obnovijo infrastrukturo ter obudijo kulturno in družabno življenje. Vaščani so se ob povratku najprej lotili izgradnje nove ceste, ki je vas povezala z Rudnim in Škofjo Loko. Prvih nekaj let so živeli v začasnih bivališčih v lesenih barakah, kjer so si uredili tudi cerkev in šolo. Po nekaj letih pa so začeli zidati hiše, šolo (1953) in novo cerkev sv. Lucije (1966), saj je bila stara cerkev med vojno popolnoma porušena.

Ob vzpostavitvi osnovnih življenjskih pogojev pa je vzcvetelo tudi kulturno in društveno življenje. V vasi delujejo kulturno-umetniško, športno, gasilsko in turistično društvo Dražgoše.

Posebno pozornost pa vaščani in širša slovenska javnost posvečajo spominu padlim med vojno, iz česar se je razvila spominsko-športna prireditev Po stezah partizanske Jelovice. Osrednja slovesnost ob tej prireditvi vsako leto poteka pri spomeniku dražgoški bitki, ki je bil zgrajen leta 1976.Na vrh
Dogodki
Odprtje prenovljene stalne zbirke Ivan Grohar

Loški muzej Škofja Loka

Ob letošnji 150-letnici rojstva slikarja Ivana Groharja vas prav na njegov rojstni dan, 15. junija, vabimo na odprtje prenovljene stalne zbirke Ivan Grohar.
Razstava predstavlja zbirko Groharjevih del iz njegovega zgodnjega obdobja, zlasti portretov in slik z nabožno vsebino, ki jih hrani Loški muzej. Posvečena je Groharjevi tesni povezanosti s Škofjo Loko, ki ga je navdihovala in pustila neizbrisen pečat v njegovi umetnosti, hkrati pa je tudi poklon Škofje Loke Groharju kot osebnosti in umetniku.
Kustosinja nove stalne postavitve je Barbara Sterle Vurnik.
Razstavo bo slavnostno odprl župan Občine Škofja Loka, mag. Miha Ješe.AKCIJA ŠPORTAM Z LOŠKIM MUZEJEM

V novembru 2017 v Loškem muzeju načrtujemo odprtje nove stalne zbirke Šport in telesna vzgoja, v okviru katere smo zasnovali tudi akcijo Športam z Loškim muzejem, s katero želimo predstavljati različne športne teme že pred samim odprtjem zbirke. V maju smo že pripravili prvi dogodek, filmski večer, v juniju pa nas čaka drugi dogodek akcije, pogovorni večer NEMOGOČE.

Opečne prezračevalne mreže, gospodarskemu poslopju v korist in okras / Razvoj, oblike in motivi opečnih mrež na gospodarskih poslopjih na Loškem

Galerija Ivana Groharja

Z razstavo želimo obiskovalce seznaniti z razvojem, funkcijo, obliko in motivi prezračevalnih opečnih mrež na gospodarskih poslopij ter spodbuditi zavedanje o njihovem pomenu ter potrebi po njihovem ohranjanju in varovanju. Gospodarska poslopja z opečnimi prezračevalnimi mrežami so lep primer povezanosti oblike in funkcije v ljudskem stavbarstvu. Raznolikost njihovih oblik pa je izraz volje in želje kmečkega človeka po funkcionalnem in estetsko urejenem prostoru. 

Odprtje razstave SVEŽE! FRIŠN! FRESH! Pregledna razstava novejših del članov Združenja umetnikov Škofja Loka

Galerija na Gradu, Loški muzej, Grajska pot 13

Loški muzej Škofja Loka in Združenje umetnikov Škofja Loka vas vljudno vabita na odprtje razstave v sredo, 17. maja 2017, ob 19. uri v Galerijo na Gradu.
Na razstavi se z novejšimi deli predstavljajo člani Združenja umetnikov Škofja Loka, še posebej pa izpostavljamo kiparja Mateja Plestenjaka, prejemnika Groharjeve štipendije za leto 2016.  Razstava bo na ogled do 6. septembra 2017. Kustos razstave je Boštjan Soklič.

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si