English
Domov   >   Stalne zbirke   >   Etnološške zbirke   >   Črna kuhinja
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
Nošša
Črna kuhinja
Svetila
Stavbarstvo
Poljedelstvo
ŽŽivinoreja
Prehrana
Promet in transport
Klekljana čipka
Sitarstvo
Klobučarstvo
Glavnikarstvo
Platnarstvo
Barvanje platna
Mali Kruhek
Umetno cvetje
Skrinja
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Črna kuhinja« Nazaj

Na Loškem je že vsaj v prvi polovici 15. stoletja prevladoval tip hiše s črno kuhinjo. Zanjo je značilno, da je imela vsaj dva prostora: vežo s kuhinjo in hišo, ki je bila glavni bivalni prostor, v katerem je stala peč. Le-to so kurili iz kuhinje oz. veže, da v hiši ni bilo dima. Črna kuhinja je bila zidana in obokana, tlakovana z opeko, kamnitimi ploščami ali «ješterlehom« (mešanico ilovice, peska in malte). V kuhinji je bilo pred kuriščem za peč še zidano ognjišče, nad katerim je visel kotel za kuhanje. Ker dimnikov vse do konca 19. stoletja še niso imeli, se je dim iz ognjišča in peči prosto dvigal pod obok, kjer so sušili meso. V drugi polovici 19. stoletja so v kuhinje postavljali še zidane svinjske kotle. V zbirki črna kuhinja so predmeti, ki so povezani z nekdanjo kuho in peko. To so burkle, loparji, pihavnik in omelo. V skledniku so včasih hranili sklede, krožnike in lončke, v žličniku pa žlice in vilice. V omari, "marajni", so shranjevali manjše posode, v predalih pa moko.
  foto.: Zbirka Črna kuhinja
  foto.: Gorenjska črna kuhinja s ognjiščem (Karlovšek, str. 80)
  foto.: Zbirka Črna kuhinja

Na vrh
Dogodki
IZLOŽBE DOMIŠLJIJE Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Vljudno vabljeni na odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v Škofji Loki. V skupni akciji se tokrat povezuje kar 16 organizacij iz Škofje Loke ter več kot 60 posameznikov.


Muzejski večer ob 150 letnici rojstva Ivana Groharja

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik nam bo ob jubileju spregovorila predvsem o Groharju v povezavi s Škofjo Loko in okolico. Tudi s pomočjo slikovnega gradiva nam bo skušala predstaviti Groharjevo zgodbo in razstavo, ki jo je letos postavila v Loškem muzeju ob slikarjevi 150-letnici rojstva.

Odprtje razstave MAUSAR - ŽIROVSKI APELLES

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Letošnje leto obeležujeta 90. letnica rojstva žirovskega slikarja, pisatelja in glasbenika Jožeta Peternelja – Mausarja in donacija njegovih osebnih predmetov, ki jo je Muzej Žiri pred časom pridobil od umetnikovih dedinj. Ob tej priliki smo pripravili priložnostno razstavo, na kateri predstavljamo Mausarja ne samo kot slikarja, ampak preko njegovih osebnih predmetov odkrivamo različne vidike njegove zanimive osebnosti.Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si