English
Domov   >   Stalne zbirke   >   Etnološške zbirke   >   Črna kuhinja
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
Nošša
Črna kuhinja
Svetila
Stavbarstvo
Poljedelstvo
ŽŽivinoreja
Prehrana
Promet in transport
Klekljana čipka
Sitarstvo
Klobučarstvo
Glavnikarstvo
Platnarstvo
Barvanje platna
Mali Kruhek
Umetno cvetje
Skrinja
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Črna kuhinja« Nazaj

Na Loškem je že vsaj v prvi polovici 15. stoletja prevladoval tip hiše s črno kuhinjo. Zanjo je značilno, da je imela vsaj dva prostora: vežo s kuhinjo in hišo, ki je bila glavni bivalni prostor, v katerem je stala peč. Le-to so kurili iz kuhinje oz. veže, da v hiši ni bilo dima. Črna kuhinja je bila zidana in obokana, tlakovana z opeko, kamnitimi ploščami ali «ješterlehom« (mešanico ilovice, peska in malte). V kuhinji je bilo pred kuriščem za peč še zidano ognjišče, nad katerim je visel kotel za kuhanje. Ker dimnikov vse do konca 19. stoletja še niso imeli, se je dim iz ognjišča in peči prosto dvigal pod obok, kjer so sušili meso. V drugi polovici 19. stoletja so v kuhinje postavljali še zidane svinjske kotle. V zbirki črna kuhinja so predmeti, ki so povezani z nekdanjo kuho in peko. To so burkle, loparji, pihavnik in omelo. V skledniku so včasih hranili sklede, krožnike in lončke, v žličniku pa žlice in vilice. V omari, "marajni", so shranjevali manjše posode, v predalih pa moko.
  foto.: Zbirka Črna kuhinja
  foto.: Gorenjska črna kuhinja s ognjiščem (Karlovšek, str. 80)
  foto.: Zbirka Črna kuhinja

Na vrh
Dogodki
AKCIJA ŠPORTAM Z LOŠKIM MUZEJEM

V novembru 2017 v Loškem muzeju načrtujemo odprtje nove stalne zbirke Šport in telesna vzgoja, v okviru katere smo zasnovali tudi akcijo Športam z Loškim muzejem, s katero želimo predstavljati različne športne teme že pred samim odprtjem zbirke. V maju smo že pripravili prvi dogodek, filmski večer, v juniju pa nas čaka drugi dogodek akcije, pogovorni večer NEMOGOČE.

Opečne prezračevalne mreže, gospodarskemu poslopju v korist in okras / Razvoj, oblike in motivi opečnih mrež na gospodarskih poslopjih na Loškem

Galerija Ivana Groharja

Z razstavo želimo obiskovalce seznaniti z razvojem, funkcijo, obliko in motivi prezračevalnih opečnih mrež na gospodarskih poslopij ter spodbuditi zavedanje o njihovem pomenu ter potrebi po njihovem ohranjanju in varovanju. Gospodarska poslopja z opečnimi prezračevalnimi mrežami so lep primer povezanosti oblike in funkcije v ljudskem stavbarstvu. Raznolikost njihovih oblik pa je izraz volje in želje kmečkega človeka po funkcionalnem in estetsko urejenem prostoru. 

Odprtje razstave SVEŽE! FRIŠN! FRESH! Pregledna razstava novejših del članov Združenja umetnikov Škofja Loka

Galerija na Gradu, Loški muzej, Grajska pot 13

Loški muzej Škofja Loka in Združenje umetnikov Škofja Loka vas vljudno vabita na odprtje razstave v sredo, 17. maja 2017, ob 19. uri v Galerijo na Gradu.
Na razstavi se z novejšimi deli predstavljajo člani Združenja umetnikov Škofja Loka, še posebej pa izpostavljamo kiparja Mateja Plestenjaka, prejemnika Groharjeve štipendije za leto 2016.  Razstava bo na ogled do 6. septembra 2017. Kustos razstave je Boštjan Soklič.

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si