English
Domov   >   Stalne zbirke   >   Etnološške zbirke   >   Mali Kruhek
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
Nošša
Črna kuhinja
Svetila
Stavbarstvo
Poljedelstvo
ŽŽivinoreja
Prehrana
Promet in transport
Klekljana čipka
Sitarstvo
Klobučarstvo
Glavnikarstvo
Platnarstvo
Barvanje platna
Mali Kruhek
Umetno cvetje
Skrinja
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Mali Kruhek« Nazaj
Med domače obrti na Loškem sodi tudi peka medenega peciva, imenovanega mali kruhek. Izdelan je iz ržene ali bele moke, medu, popra, cimeta, nageljnovih žbic in pepelike. Oblikujejo ga na dva načina: odtiskujejo ga v posebej za to izrezljane lesene modele ali pa ga oblikujejo in krasijo kar ročno. V Škofji Loki, Stari Loki in pri Sv. Duhu so delali kruhke samo z modeli, v Selški dolini, Železnikih in Dražgošah, delno tudi v Poljanski dolini pa so ga oblikovali na oba načina. Ročno izdelan mali kruhek se danes najpogosteje imenuje »dražgoški kruhek«. S peko kruhkov, oblikovanih z modeli, so se v Škofji Loki že na začetku 18. stol. ukvarjale loške klarise, po letu 1782 pa uršulinke. Ločani so te kruhke imenovali »nunski lect«. Razlika med nunskim lectom in malim kruhkom je le v pripravi testa, ki so ga ljudje nekoliko poenostavili. Najverjetneje se je peka medenega peciva zanesla med ostalo prebivalstvo prav preko redovnic, saj so se pri njih učile kuhanja mnoga dekleta. Modele za mali kruhek so rezljali razni samouki. Najbolj znana sta bila Valentin Kobal iz Škofje Loke in Primož Žontar iz Sv. Duha. Danes pa jih rezlja Petra Plestenjak – Podlogar. Mali kruhek so ljudje pekli predvsem ob cerkvenih praznikih, semanjih dneh, žegnanjih in godovih, danes pa ga radi kot spominek kupujejo turisti in izseljenci.
•  foto.: Zbirka Mali kruhek (D/611)
•  foto.: Model za Mali kruhek je iz lesa izrezljal Primož Žontar iz Sv. Duha leta 1880. (D/192)
•  foto.: Dražgoški kruhek, v obliki zvezde, je oblikovala Tončka Debeljak iz Dolenje vasi v Selški dolini leta 1981. (D/198)

Na vrh
Dogodki
Odprtje razstave Marjan Žitnik: Delavec za boljši svet

Galerija Ivana Groharja, Mestni trg 37

Oblikovalec Marjan Žitnik, Groharjev nagrajenec za leto 2017, je pripadnik starejše generacije slovenskih oblikovalcev, član Združenja umetnikov Škofja Loka. 


Študijski krožek LOČANKE

Dnevna soba Loškega muzeja

Pogosto ugotavljamo, da so ženske v slovenski zgodovini spregledane. Najpogostejši ženski vlogi v zgodovini sta bili materinska in gospodinjska. Na Slovenskem so ženske aktivneje, zlasti na literarnem področju, začele nastopati v javnosti šele sredi 19. stoletja. Volilno pravico pa so dobile veliko pozneje, v drugi polovici 20. stoletja. 

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si