English
Domov   >   Stalne zbirke   >   Etnološške zbirke   >   Mali Kruhek
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
Nošša
Črna kuhinja
Svetila
Stavbarstvo
Poljedelstvo
ŽŽivinoreja
Prehrana
Promet in transport
Klekljana čipka
Sitarstvo
Klobučarstvo
Glavnikarstvo
Platnarstvo
Barvanje platna
Mali Kruhek
Umetno cvetje
Skrinja
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Mali Kruhek« Nazaj
Med domače obrti na Loškem sodi tudi peka medenega peciva, imenovanega mali kruhek. Izdelan je iz ržene ali bele moke, medu, popra, cimeta, nageljnovih žbic in pepelike. Oblikujejo ga na dva načina: odtiskujejo ga v posebej za to izrezljane lesene modele ali pa ga oblikujejo in krasijo kar ročno. V Škofji Loki, Stari Loki in pri Sv. Duhu so delali kruhke samo z modeli, v Selški dolini, Železnikih in Dražgošah, delno tudi v Poljanski dolini pa so ga oblikovali na oba načina. Ročno izdelan mali kruhek se danes najpogosteje imenuje »dražgoški kruhek«. S peko kruhkov, oblikovanih z modeli, so se v Škofji Loki že na začetku 18. stol. ukvarjale loške klarise, po letu 1782 pa uršulinke. Ločani so te kruhke imenovali »nunski lect«. Razlika med nunskim lectom in malim kruhkom je le v pripravi testa, ki so ga ljudje nekoliko poenostavili. Najverjetneje se je peka medenega peciva zanesla med ostalo prebivalstvo prav preko redovnic, saj so se pri njih učile kuhanja mnoga dekleta. Modele za mali kruhek so rezljali razni samouki. Najbolj znana sta bila Valentin Kobal iz Škofje Loke in Primož Žontar iz Sv. Duha. Danes pa jih rezlja Petra Plestenjak – Podlogar. Mali kruhek so ljudje pekli predvsem ob cerkvenih praznikih, semanjih dneh, žegnanjih in godovih, danes pa ga radi kot spominek kupujejo turisti in izseljenci.
•  foto.: Zbirka Mali kruhek (D/611)
•  foto.: Model za Mali kruhek je iz lesa izrezljal Primož Žontar iz Sv. Duha leta 1880. (D/192)
•  foto.: Dražgoški kruhek, v obliki zvezde, je oblikovala Tončka Debeljak iz Dolenje vasi v Selški dolini leta 1981. (D/198)

Na vrh
Dogodki
IZLOŽBE DOMIŠLJIJE Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Vljudno vabljeni na odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v Škofji Loki. V skupni akciji se tokrat povezuje kar 16 organizacij iz Škofje Loke ter več kot 60 posameznikov.


Muzejski večer ob 150 letnici rojstva Ivana Groharja

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik nam bo ob jubileju spregovorila predvsem o Groharju v povezavi s Škofjo Loko in okolico. Tudi s pomočjo slikovnega gradiva nam bo skušala predstaviti Groharjevo zgodbo in razstavo, ki jo je letos postavila v Loškem muzeju ob slikarjevi 150-letnici rojstva.

Odprtje razstave MAUSAR - ŽIROVSKI APELLES

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Letošnje leto obeležujeta 90. letnica rojstva žirovskega slikarja, pisatelja in glasbenika Jožeta Peternelja – Mausarja in donacija njegovih osebnih predmetov, ki jo je Muzej Žiri pred časom pridobil od umetnikovih dedinj. Ob tej priliki smo pripravili priložnostno razstavo, na kateri predstavljamo Mausarja ne samo kot slikarja, ampak preko njegovih osebnih predmetov odkrivamo različne vidike njegove zanimive osebnosti.Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si