English
Domov   >   Stalne zbirke   >   Etnološške zbirke   >   Nošša
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
Nošša
Črna kuhinja
Svetila
Stavbarstvo
Poljedelstvo
ŽŽivinoreja
Prehrana
Promet in transport
Klekljana čipka
Sitarstvo
Klobučarstvo
Glavnikarstvo
Platnarstvo
Barvanje platna
Mali Kruhek
Umetno cvetje
Skrinja
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Nošša« Nazaj


V vitrini je predstavljena moška in ženska praznična noša iz druge polovice 19. stoletja. Nosili so jo premožnejši meščani in kmetje ob nedeljah in praznikih, na svatbah ter ob drugih svečanostih. Ženska je oblečena v kratko srajčko ali »rokavce« in bogato nagubano spodnje krilo, čez to pa še v krilo z modrcem. Okoli pasu ima zavezan predpasnik, preko katerega je obešen pas – sklepanec, ki je bil narejen iz kositra, medenine ali srebra. Obuta je v nogavice in visoke čevlje ali »čizme«. Na glavi ima avbo, nosile pa so tudi bogato krašene bele rute ali peče. Moški je oblečen v belo srajco in dolge spodnje hlače, čez to pa še v telovnik in irhaste hlače. Na nogah ima obuti nogavici in visoke škornje. Okoli vratu ima zavezano svileno ruto, na glavo pa poveznjen klobuk. Razstavljen je tudi nakit in drugi drobni dodatki: živobarvne svilene rute, peče, sklepanci, uhani, pipe, ure in mošnja za tobak. Votivne slike pa prikazujejo, kako so se Ločani oblačili v 17. in 18. stoletju.

  foto.: Zbirka noša. Par v praznični noši iz druge polovice 19. stoletja. D/208
  foto.: Krojač. Detajl freske Sv. Nedelje na cerkvi v Crngrobu pri Škofji Loki, iz leta 1460. (M/4059)
  foto.: Ženske in moški iz Žirov okoli leta 1920. (fototeka inv. 5074)Na vrh
Dogodki
IZLOŽBE DOMIŠLJIJE Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Vljudno vabljeni na odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v Škofji Loki. V skupni akciji se tokrat povezuje kar 16 organizacij iz Škofje Loke ter več kot 60 posameznikov.


Muzejski večer ob 150 letnici rojstva Ivana Groharja

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik nam bo ob jubileju spregovorila predvsem o Groharju v povezavi s Škofjo Loko in okolico. Tudi s pomočjo slikovnega gradiva nam bo skušala predstaviti Groharjevo zgodbo in razstavo, ki jo je letos postavila v Loškem muzeju ob slikarjevi 150-letnici rojstva.

Odprtje razstave MAUSAR - ŽIROVSKI APELLES

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Letošnje leto obeležujeta 90. letnica rojstva žirovskega slikarja, pisatelja in glasbenika Jožeta Peternelja – Mausarja in donacija njegovih osebnih predmetov, ki jo je Muzej Žiri pred časom pridobil od umetnikovih dedinj. Ob tej priliki smo pripravili priložnostno razstavo, na kateri predstavljamo Mausarja ne samo kot slikarja, ampak preko njegovih osebnih predmetov odkrivamo različne vidike njegove zanimive osebnosti.Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si