English
Domov   >   Stalne zbirke   >   Etnološške zbirke   >   Prehrana
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
Nošša
Črna kuhinja
Svetila
Stavbarstvo
Poljedelstvo
ŽŽivinoreja
Prehrana
Promet in transport
Klekljana čipka
Sitarstvo
Klobučarstvo
Glavnikarstvo
Platnarstvo
Barvanje platna
Mali Kruhek
Umetno cvetje
Skrinja
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Prehrana« Nazaj
Prehrana večine prebivalstva na loškem ozemlju je bila nekdaj zelo enolična. Jedli so predvsem močnata jedila: kaše (ajdova, prosena, ječmenova), žgance, štruklje in sok. Kruh iz bele pšenične moke je bil na mizi le ob velikih praznikih. Takrat so spekli tudi potico, pogačo ter ocvrli bobe in flancate. Od zelenjave so uživali fižol, bob, grah, sladko in kislo zelje ter repo, korenje in kolerabo. Krompir se je uveljavil šele v 19. stoletju. Sadje, predvsem češplje, hruške, jabolka in češnje, so uživali sveže, kuhano, pečeno ali sušeno. Iz njega so stiskali tudi mošt ali kuhali žganje. Jedilnik so si bogatili tudi z gozdnimi sadeži. Mleko so uživali sveže ali predelano v sir, skuto ali surovo maslo. Razen pri premožnejših, je bilo meso redko na mizi. Najbolj znane loške jedi so: loška smojka, loška medla, pečena kaša, »loška mešanca«. Jedi so zajemali iz skupne sklede z lesenimi žlicami. Kovinski jedilni pribor in krožnike so na kmetih začeli uporabljati šele v začetku 20. stoletja. V vitrinah je razstavljena raznovrstna glinena, železna in lesena posoda za pripravo in shranjevanje jedil ali pijač ter kuhinjsko orodje.
•  foto.: Zbirka Prehrana
•  foto.: Loške uršulinke so leta 1937 organizirale šest mesečno kmetijsko – gosodinjsko šolo na Loškem gradu. (5695)
•  foto.: Peka kruha. Detajl freske Sv. Nedelje na cerkvi v Crngrobu pri Škofji Loki, iz leta 1460. (M/4044)





Na vrh
Dogodki
AKCIJA ŠPORTAM Z LOŠKIM MUZEJEM

V novembru 2017 v Loškem muzeju načrtujemo odprtje nove stalne zbirke Šport in telesna vzgoja, v okviru katere smo zasnovali tudi akcijo Športam z Loškim muzejem, s katero želimo predstavljati različne športne teme že pred samim odprtjem zbirke. V maju smo že pripravili prvi dogodek, filmski večer, v juniju pa nas čaka drugi dogodek akcije, pogovorni večer NEMOGOČE.

Opečne prezračevalne mreže, gospodarskemu poslopju v korist in okras / Razvoj, oblike in motivi opečnih mrež na gospodarskih poslopjih na Loškem

Galerija Ivana Groharja

Z razstavo želimo obiskovalce seznaniti z razvojem, funkcijo, obliko in motivi prezračevalnih opečnih mrež na gospodarskih poslopij ter spodbuditi zavedanje o njihovem pomenu ter potrebi po njihovem ohranjanju in varovanju. Gospodarska poslopja z opečnimi prezračevalnimi mrežami so lep primer povezanosti oblike in funkcije v ljudskem stavbarstvu. Raznolikost njihovih oblik pa je izraz volje in želje kmečkega človeka po funkcionalnem in estetsko urejenem prostoru. 

Odprtje razstave SVEŽE! FRIŠN! FRESH! Pregledna razstava novejših del članov Združenja umetnikov Škofja Loka

Galerija na Gradu, Loški muzej, Grajska pot 13

Loški muzej Škofja Loka in Združenje umetnikov Škofja Loka vas vljudno vabita na odprtje razstave v sredo, 17. maja 2017, ob 19. uri v Galerijo na Gradu.
Na razstavi se z novejšimi deli predstavljajo člani Združenja umetnikov Škofja Loka, še posebej pa izpostavljamo kiparja Mateja Plestenjaka, prejemnika Groharjeve štipendije za leto 2016.  Razstava bo na ogled do 6. septembra 2017. Kustos razstave je Boštjan Soklič.





Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si