English
Domov   >   Stalne zbirke   >   Etnološške zbirke   >   Prehrana
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
Nošša
Črna kuhinja
Svetila
Stavbarstvo
Poljedelstvo
ŽŽivinoreja
Prehrana
Promet in transport
Klekljana čipka
Sitarstvo
Klobučarstvo
Glavnikarstvo
Platnarstvo
Barvanje platna
Mali Kruhek
Umetno cvetje
Skrinja
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Prehrana« Nazaj
Prehrana večine prebivalstva na loškem ozemlju je bila nekdaj zelo enolična. Jedli so predvsem močnata jedila: kaše (ajdova, prosena, ječmenova), žgance, štruklje in sok. Kruh iz bele pšenične moke je bil na mizi le ob velikih praznikih. Takrat so spekli tudi potico, pogačo ter ocvrli bobe in flancate. Od zelenjave so uživali fižol, bob, grah, sladko in kislo zelje ter repo, korenje in kolerabo. Krompir se je uveljavil šele v 19. stoletju. Sadje, predvsem češplje, hruške, jabolka in češnje, so uživali sveže, kuhano, pečeno ali sušeno. Iz njega so stiskali tudi mošt ali kuhali žganje. Jedilnik so si bogatili tudi z gozdnimi sadeži. Mleko so uživali sveže ali predelano v sir, skuto ali surovo maslo. Razen pri premožnejših, je bilo meso redko na mizi. Najbolj znane loške jedi so: loška smojka, loška medla, pečena kaša, »loška mešanca«. Jedi so zajemali iz skupne sklede z lesenimi žlicami. Kovinski jedilni pribor in krožnike so na kmetih začeli uporabljati šele v začetku 20. stoletja. V vitrinah je razstavljena raznovrstna glinena, železna in lesena posoda za pripravo in shranjevanje jedil ali pijač ter kuhinjsko orodje.
•  foto.: Zbirka Prehrana
•  foto.: Loške uršulinke so leta 1937 organizirale šest mesečno kmetijsko – gosodinjsko šolo na Loškem gradu. (5695)
•  foto.: Peka kruha. Detajl freske Sv. Nedelje na cerkvi v Crngrobu pri Škofji Loki, iz leta 1460. (M/4044)

Na vrh
Dogodki
IZLOŽBE DOMIŠLJIJE Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Vljudno vabljeni na odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v Škofji Loki. V skupni akciji se tokrat povezuje kar 16 organizacij iz Škofje Loke ter več kot 60 posameznikov.


Muzejski večer ob 150 letnici rojstva Ivana Groharja

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik nam bo ob jubileju spregovorila predvsem o Groharju v povezavi s Škofjo Loko in okolico. Tudi s pomočjo slikovnega gradiva nam bo skušala predstaviti Groharjevo zgodbo in razstavo, ki jo je letos postavila v Loškem muzeju ob slikarjevi 150-letnici rojstva.

Odprtje razstave MAUSAR - ŽIROVSKI APELLES

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Letošnje leto obeležujeta 90. letnica rojstva žirovskega slikarja, pisatelja in glasbenika Jožeta Peternelja – Mausarja in donacija njegovih osebnih predmetov, ki jo je Muzej Žiri pred časom pridobil od umetnikovih dedinj. Ob tej priliki smo pripravili priložnostno razstavo, na kateri predstavljamo Mausarja ne samo kot slikarja, ampak preko njegovih osebnih predmetov odkrivamo različne vidike njegove zanimive osebnosti.Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si