English
Domov   >   Stalne zbirke   >   Etnološške zbirke   >   Svetila
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
Nošša
Črna kuhinja
Svetila
Stavbarstvo
Poljedelstvo
ŽŽivinoreja
Prehrana
Promet in transport
Klekljana čipka
Sitarstvo
Klobučarstvo
Glavnikarstvo
Platnarstvo
Barvanje platna
Mali Kruhek
Umetno cvetje
Skrinja
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Svetila« Nazaj

Razstavljena so tudi razna svetila. Za razsvetljevanje prostorov so ljudje vse do konca 19. stoletja, oz. do elektrifikacije, uporabljali materiale, ki jih ni bilo potrebno kupovati. Svetili so si s trskami, vpetimi v železne klešče, imenovane čelesniki, z oljenkami in leščerbami, ob posebnih dogodkih (rojstvo, smrt) pa tudi s svečami. Konec 19. stoletja so se, še posebno v mestih in trgih, uveljavile petrolejke. Na prostem so si svetili z baklami in laternami. Škofja Loka je bilo prvo mesto na Kranjskem, ki je dobilo javno električno razsvetljavo. To se je zgodilo 3. avgusta 1894, ko je v mestu zagorelo 40 električnih žarnic. Elektriko so dobivali iz elektrarne takratne tovarne suknja, ki je delovala v prostorih današnje tovarne klobukov Šešir v Škofji Loki. Njen lastnik je bil Alojz Krenner.
•  foto.: Zbirka Svetila
•  foto.: Slikar Janez Šubic piše pismo ob svetlobi petrolejke. Avtoportret, 1878
•  foto.: Nočni čuvaj iz Škofje Loke je skrbel predvsem za varnost pred požari. Opremljen s helebardo, rogom in laterno je vsako noč večkrat obšel mesto. Na določenih krajih je napovedal tudi čas in zapel: »Jest vam vošim lahko noč, jest bom vahtu celo noč, če bom vahtu, saj nam sam, sej bo boh in svet Florjan, ura je že bila deset, hvaljen bod Jezus Krist.«

Na vrh
Dogodki
AKCIJA ŠPORTAM Z LOŠKIM MUZEJEM

V novembru 2017 v Loškem muzeju načrtujemo odprtje nove stalne zbirke Šport in telesna vzgoja, v okviru katere smo zasnovali tudi akcijo Športam z Loškim muzejem, s katero želimo predstavljati različne športne teme že pred samim odprtjem zbirke. V maju smo že pripravili prvi dogodek, filmski večer, v juniju pa nas čaka drugi dogodek akcije, pogovorni večer NEMOGOČE.

Opečne prezračevalne mreže, gospodarskemu poslopju v korist in okras / Razvoj, oblike in motivi opečnih mrež na gospodarskih poslopjih na Loškem

Galerija Ivana Groharja

Z razstavo želimo obiskovalce seznaniti z razvojem, funkcijo, obliko in motivi prezračevalnih opečnih mrež na gospodarskih poslopij ter spodbuditi zavedanje o njihovem pomenu ter potrebi po njihovem ohranjanju in varovanju. Gospodarska poslopja z opečnimi prezračevalnimi mrežami so lep primer povezanosti oblike in funkcije v ljudskem stavbarstvu. Raznolikost njihovih oblik pa je izraz volje in želje kmečkega človeka po funkcionalnem in estetsko urejenem prostoru. 

Odprtje razstave SVEŽE! FRIŠN! FRESH! Pregledna razstava novejših del članov Združenja umetnikov Škofja Loka

Galerija na Gradu, Loški muzej, Grajska pot 13

Loški muzej Škofja Loka in Združenje umetnikov Škofja Loka vas vljudno vabita na odprtje razstave v sredo, 17. maja 2017, ob 19. uri v Galerijo na Gradu.
Na razstavi se z novejšimi deli predstavljajo člani Združenja umetnikov Škofja Loka, še posebej pa izpostavljamo kiparja Mateja Plestenjaka, prejemnika Groharjeve štipendije za leto 2016.  Razstava bo na ogled do 6. septembra 2017. Kustos razstave je Boštjan Soklič.

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si