English
Domov   >   Stalne zbirke   >   Etnološške zbirke   >   Svetila
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
Nošša
Črna kuhinja
Svetila
Stavbarstvo
Poljedelstvo
ŽŽivinoreja
Prehrana
Promet in transport
Klekljana čipka
Sitarstvo
Klobučarstvo
Glavnikarstvo
Platnarstvo
Barvanje platna
Mali Kruhek
Umetno cvetje
Skrinja
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Svetila« Nazaj

Razstavljena so tudi razna svetila. Za razsvetljevanje prostorov so ljudje vse do konca 19. stoletja, oz. do elektrifikacije, uporabljali materiale, ki jih ni bilo potrebno kupovati. Svetili so si s trskami, vpetimi v železne klešče, imenovane čelesniki, z oljenkami in leščerbami, ob posebnih dogodkih (rojstvo, smrt) pa tudi s svečami. Konec 19. stoletja so se, še posebno v mestih in trgih, uveljavile petrolejke. Na prostem so si svetili z baklami in laternami. Škofja Loka je bilo prvo mesto na Kranjskem, ki je dobilo javno električno razsvetljavo. To se je zgodilo 3. avgusta 1894, ko je v mestu zagorelo 40 električnih žarnic. Elektriko so dobivali iz elektrarne takratne tovarne suknja, ki je delovala v prostorih današnje tovarne klobukov Šešir v Škofji Loki. Njen lastnik je bil Alojz Krenner.
•  foto.: Zbirka Svetila
•  foto.: Slikar Janez Šubic piše pismo ob svetlobi petrolejke. Avtoportret, 1878
•  foto.: Nočni čuvaj iz Škofje Loke je skrbel predvsem za varnost pred požari. Opremljen s helebardo, rogom in laterno je vsako noč večkrat obšel mesto. Na določenih krajih je napovedal tudi čas in zapel: »Jest vam vošim lahko noč, jest bom vahtu celo noč, če bom vahtu, saj nam sam, sej bo boh in svet Florjan, ura je že bila deset, hvaljen bod Jezus Krist.«

Na vrh
Dogodki
Odprtje razstave Loka : Ankara : Loka // Peter Gaber: Zbudi mojo osamljenost

Galerija na Gradu

Peter Gaber je umetnik, ki se na temelju raziskovanj svetlobe, prostora in barve vse bolj uveljavlja na domači likovni sceni. Tako znotraj krajinskega kot figuralnega slikarstva nakazuje nove izrazne smeri in odpira vprašanja o pomenu klasične slikarske motivike v sodobnem času. 

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si