English
Domov   >   Stalne zbirke   >   Kulturno zgodovinska zbirka   >   Gradovi
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
Lošško gospostvo
Gradovi
Mesto
Cehi
Škofjeloški rokopis
Dr. Ivan Tavčar in Kalanovo pohišštvo
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Gradovi« Nazaj

Zbirka predstavlja sedem gradov, ki so bili nekoč na Loškem: Loški grad, Zgornji stolp na Kranclju, Stari grad, Puštalski grad, Ajmanov grad pri Sv. Duhu, Starološki grad in Šempeter v Stražišču. Gradovi kot utrdbe in rezidence so v muzeju predstavljeni z maketami, grajskim inventarjem, fotografijami in arheološkimi najdbami.

Loški grad, kjer ima svoje prostore Loški muzej, so ob koncu 19. stoletja temeljito obnovile nove lastnice gradu, redovnice uršulinke. Grad so kupile leta 1890 in nato po načrtih arhitekta Viljema Trea desetletje in pol tu izvajale obsežna gradbena dela. Osrednji stolp na dvorišču so dale podreti leta 1892, razširile oz. na novo so pozidale vse tri grajske trakte, obnovile grajsko kapelo in okrogli stolp ter grad s pokritim stopniščem povezale s samostanom v mestu. V tako preurejeno stavbo so že leta 1893 preselile notranjo samostansko šolo (ljudska šola, meščanska šola, učiteljišče in internat), ki je lahko sprejela do180 deklet (1908) in je bila ena najlepših in najmodernejših šol v takratni Avstriji. Med prvo svetovno vojno je v gradu delovala vojna bolnišnica. Med drugo svetovno vojno so grad zasedli nemški okupatorji, grad nacionalizirali, uršulinke izgnali. Po osvoboditvi je bil grad drugič nacionaliziran, tu je bila najprej nekaj let bolnišnica za nemške vojne ujetnike in zapori za domobranske ujetnike, nato pa v letih 1948-1958 kazensko poboljševalni zavod. Škofjeloška občina ga je prevzela v upravljanje leta 1959 in v njem namestila muzej.Na vrh
Dogodki
IZLOŽBE DOMIŠLJIJE Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Vljudno vabljeni na odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v Škofji Loki. V skupni akciji se tokrat povezuje kar 16 organizacij iz Škofje Loke ter več kot 60 posameznikov.


Muzejski večer ob 150 letnici rojstva Ivana Groharja

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik nam bo ob jubileju spregovorila predvsem o Groharju v povezavi s Škofjo Loko in okolico. Tudi s pomočjo slikovnega gradiva nam bo skušala predstaviti Groharjevo zgodbo in razstavo, ki jo je letos postavila v Loškem muzeju ob slikarjevi 150-letnici rojstva.

Odprtje razstave MAUSAR - ŽIROVSKI APELLES

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Letošnje leto obeležujeta 90. letnica rojstva žirovskega slikarja, pisatelja in glasbenika Jožeta Peternelja – Mausarja in donacija njegovih osebnih predmetov, ki jo je Muzej Žiri pred časom pridobil od umetnikovih dedinj. Ob tej priliki smo pripravili priložnostno razstavo, na kateri predstavljamo Mausarja ne samo kot slikarja, ampak preko njegovih osebnih predmetov odkrivamo različne vidike njegove zanimive osebnosti.Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si