English
Domov   >   Stalne zbirke   >   Kulturno zgodovinska zbirka   >   Gradovi
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
Lošško gospostvo
Gradovi
Mesto
Cehi
Škofjeloški rokopis
Dr. Ivan Tavčar in Kalanovo pohišštvo
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Gradovi« Nazaj

Zbirka predstavlja sedem gradov, ki so bili nekoč na Loškem: Loški grad, Zgornji stolp na Kranclju, Stari grad, Puštalski grad, Ajmanov grad pri Sv. Duhu, Starološki grad in Šempeter v Stražišču. Gradovi kot utrdbe in rezidence so v muzeju predstavljeni z maketami, grajskim inventarjem, fotografijami in arheološkimi najdbami.

Loški grad, kjer ima svoje prostore Loški muzej, so ob koncu 19. stoletja temeljito obnovile nove lastnice gradu, redovnice uršulinke. Grad so kupile leta 1890 in nato po načrtih arhitekta Viljema Trea desetletje in pol tu izvajale obsežna gradbena dela. Osrednji stolp na dvorišču so dale podreti leta 1892, razširile oz. na novo so pozidale vse tri grajske trakte, obnovile grajsko kapelo in okrogli stolp ter grad s pokritim stopniščem povezale s samostanom v mestu. V tako preurejeno stavbo so že leta 1893 preselile notranjo samostansko šolo (ljudska šola, meščanska šola, učiteljišče in internat), ki je lahko sprejela do180 deklet (1908) in je bila ena najlepših in najmodernejših šol v takratni Avstriji. Med prvo svetovno vojno je v gradu delovala vojna bolnišnica. Med drugo svetovno vojno so grad zasedli nemški okupatorji, grad nacionalizirali, uršulinke izgnali. Po osvoboditvi je bil grad drugič nacionaliziran, tu je bila najprej nekaj let bolnišnica za nemške vojne ujetnike in zapori za domobranske ujetnike, nato pa v letih 1948-1958 kazensko poboljševalni zavod. Škofjeloška občina ga je prevzela v upravljanje leta 1959 in v njem namestila muzej.Na vrh
Dogodki
AKCIJA ŠPORTAM Z LOŠKIM MUZEJEM

V novembru 2017 v Loškem muzeju načrtujemo odprtje nove stalne zbirke Šport in telesna vzgoja, v okviru katere smo zasnovali tudi akcijo Športam z Loškim muzejem, s katero želimo predstavljati različne športne teme že pred samim odprtjem zbirke. V maju smo že pripravili prvi dogodek, filmski večer, v juniju pa nas čaka drugi dogodek akcije, pogovorni večer NEMOGOČE.

Opečne prezračevalne mreže, gospodarskemu poslopju v korist in okras / Razvoj, oblike in motivi opečnih mrež na gospodarskih poslopjih na Loškem

Galerija Ivana Groharja

Z razstavo želimo obiskovalce seznaniti z razvojem, funkcijo, obliko in motivi prezračevalnih opečnih mrež na gospodarskih poslopij ter spodbuditi zavedanje o njihovem pomenu ter potrebi po njihovem ohranjanju in varovanju. Gospodarska poslopja z opečnimi prezračevalnimi mrežami so lep primer povezanosti oblike in funkcije v ljudskem stavbarstvu. Raznolikost njihovih oblik pa je izraz volje in želje kmečkega človeka po funkcionalnem in estetsko urejenem prostoru. 

Odprtje razstave SVEŽE! FRIŠN! FRESH! Pregledna razstava novejših del članov Združenja umetnikov Škofja Loka

Galerija na Gradu, Loški muzej, Grajska pot 13

Loški muzej Škofja Loka in Združenje umetnikov Škofja Loka vas vljudno vabita na odprtje razstave v sredo, 17. maja 2017, ob 19. uri v Galerijo na Gradu.
Na razstavi se z novejšimi deli predstavljajo člani Združenja umetnikov Škofja Loka, še posebej pa izpostavljamo kiparja Mateja Plestenjaka, prejemnika Groharjeve štipendije za leto 2016.  Razstava bo na ogled do 6. septembra 2017. Kustos razstave je Boštjan Soklič.

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si