English
Domov   >   Stalne zbirke   >   Prirodoslovna zbirka
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Prirodoslovna zbirka« Nazaj

V hodniku severnega trakta je na ogled živalstvo loškega ozemlja, ki se razteza od Sorškega polja z nadmorsko višino 345 m, do vrha Porezna visokega 1630 m. Največja zbirka na Gorenjskem obsega predstavnike rib, plazilcev, ptičev in sesalcev. V zbirki je 105 vretenčarjev, katerih število vsako leto narašča. Posebej obiskovalca razveselijo postavitve s podobami iz narave, zasnovane tako, da vzbujajo vtis plastičnosti. Oko pritegne srnjakova družina, zveri, lisičja družina in skupina ježev. Mogočni planinski orel, ki je uplenil zimsko obarvanega planinskega zajca, prikazuje neizprosni zakon narave in vpetost živali v prehranjevalno verigo. V naravoslovni zbirki si lahko ogledamo: ribe, plazilce, vodne ptice, ujede, sove, kure, žolne, ptice nepevke, ptice pevke, žužkojede, zajce, glodalce, zveri in lihoprste kopitarje.


SLIKARSKI CIKEL MAJE ŠUBIC

Prirodoslovno zbirko  dopolnjuje najnovejši  Slikarski cikel Maje Šubic z upodobitvami motivov iz rastlinskega sveta. Del razstavljenega opusa obsegajo akvareli, koncipirani po principu herbarijev, v katerih so zajete nekatere značilne cvetlice iz lokalnega, škofjeloškega sveta, točneje z grajskega vrta. Del opusa pa predstavljajo freske, ki se tematsko in formalno vežejo na znanstveni svet Charlesa Darwina, zlasti na njegove dnevniške zapiske na področju  raziskovanja botanike. S tem poveže oddaljen svet in  preteklost z današnjim časom in domačim, lokalnim okoljem v univerzalno podobo in zgodbo o naravi. Razstavljeni opus predstavlja most med sodobno loško umetniško produkcijo in starejšo umetnostjo, saj hkrati dopolnjuje tudi obstoječo umetnostnozgodovinsko zbirko, zlasti predstavitev dediščine  umetnikov iz rodbine Šubic, ki je na ogled v sosednjem hodniku in predstavitev srednjeveških fresk v pritličju. Dela škofjeloške slikarke Maje Šubic tako pomenijo nadaljevanje kontinuitete umetniškega ustvarjanja znamenite rodbine Šubic, pa tudi freskantskega slikarstva na slovenskem, saj je ena redkih slovenskih umetnic, ki se danes še ukvarja s tehniko freske.


Na vrh
Dogodki
Odprtje razstave KJER DOMUJEJO ZGODBE: povezovanje kulturnih centrov in doživetij na Škofjeloškem

Rokodelski center DUO Škofja Loka

Razstava zaokroža povezovalni projekt kulturnih centrov in muzejev na Škofjeloškem. Skozi bogastvo zgodb, ki pripovedujejo o ustvarjalnosti ljudi na Škofjeloškem, so se ti centri in muzeji povezali ter obogatili ponudbo kulturnih doživetij.Odprtje razstave LOKA : ANKARA : LOKA, Evrazijsko vrvenje Hakana Esmerja

Galerija na Gradu

Slikar Hakan Esmer je v letu 2017 sodeloval v rezidenčni izmenjavi umetnikov, ki sta jo organizirala Loški muzej Škofja Loka in galerija Güler Sanat iz Ankare.


Javno vodstvo po razstavi LOKA : ANKARA : LOKA, Evrazijsko vrvenje Hakana Esmerja

Galerija na Gradu

Slikar Hakan Esmer je v letu 2017 sodeloval v rezidenčni izmenjavi umetnikov, ki sta jo organizirala Loški muzej Škofja Loka in galerija Güler Sanat iz Ankare.


Odprtje razstave Marjan Žitnik: Delavec za boljši svet

Galerija Ivana Groharja, Mestni trg 37

Oblikovalec Marjan Žitnik, Groharjev nagrajenec za leto 2017, je pripadnik starejše generacije slovenskih oblikovalcev, član Združenja umetnikov Škofja Loka. 


Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si