English
Domov   >   Stalne zbirke   >   Prirodoslovna zbirka
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Prirodoslovna zbirka« Nazaj

V hodniku severnega trakta je na ogled živalstvo loškega ozemlja, ki se razteza od Sorškega polja z nadmorsko višino 345 m, do vrha Porezna visokega 1630 m. Največja zbirka na Gorenjskem obsega predstavnike rib, plazilcev, ptičev in sesalcev. V zbirki je 105 vretenčarjev, katerih število vsako leto narašča. Posebej obiskovalca razveselijo postavitve s podobami iz narave, zasnovane tako, da vzbujajo vtis plastičnosti. Oko pritegne srnjakova družina, zveri, lisičja družina in skupina ježev. Mogočni planinski orel, ki je uplenil zimsko obarvanega planinskega zajca, prikazuje neizprosni zakon narave in vpetost živali v prehranjevalno verigo. V naravoslovni zbirki si lahko ogledamo: ribe, plazilce, vodne ptice, ujede, sove, kure, žolne, ptice nepevke, ptice pevke, žužkojede, zajce, glodalce, zveri in lihoprste kopitarje.


SLIKARSKI CIKEL MAJE ŠUBIC

Prirodoslovno zbirko  dopolnjuje najnovejši  Slikarski cikel Maje Šubic z upodobitvami motivov iz rastlinskega sveta. Del razstavljenega opusa obsegajo akvareli, koncipirani po principu herbarijev, v katerih so zajete nekatere značilne cvetlice iz lokalnega, škofjeloškega sveta, točneje z grajskega vrta. Del opusa pa predstavljajo freske, ki se tematsko in formalno vežejo na znanstveni svet Charlesa Darwina, zlasti na njegove dnevniške zapiske na področju  raziskovanja botanike. S tem poveže oddaljen svet in  preteklost z današnjim časom in domačim, lokalnim okoljem v univerzalno podobo in zgodbo o naravi. Razstavljeni opus predstavlja most med sodobno loško umetniško produkcijo in starejšo umetnostjo, saj hkrati dopolnjuje tudi obstoječo umetnostnozgodovinsko zbirko, zlasti predstavitev dediščine  umetnikov iz rodbine Šubic, ki je na ogled v sosednjem hodniku in predstavitev srednjeveških fresk v pritličju. Dela škofjeloške slikarke Maje Šubic tako pomenijo nadaljevanje kontinuitete umetniškega ustvarjanja znamenite rodbine Šubic, pa tudi freskantskega slikarstva na slovenskem, saj je ena redkih slovenskih umetnic, ki se danes še ukvarja s tehniko freske.


Na vrh
Dogodki
Odprtje prenovljene stalne zbirke Ivan Grohar

Loški muzej Škofja Loka

Ob letošnji 150-letnici rojstva slikarja Ivana Groharja vas prav na njegov rojstni dan, 15. junija, vabimo na odprtje prenovljene stalne zbirke Ivan Grohar.
Razstava predstavlja zbirko Groharjevih del iz njegovega zgodnjega obdobja, zlasti portretov in slik z nabožno vsebino, ki jih hrani Loški muzej. Posvečena je Groharjevi tesni povezanosti s Škofjo Loko, ki ga je navdihovala in pustila neizbrisen pečat v njegovi umetnosti, hkrati pa je tudi poklon Škofje Loke Groharju kot osebnosti in umetniku.
Kustosinja nove stalne postavitve je Barbara Sterle Vurnik.
Razstavo bo slavnostno odprl župan Občine Škofja Loka, mag. Miha Ješe.AKCIJA ŠPORTAM Z LOŠKIM MUZEJEM

V novembru 2017 v Loškem muzeju načrtujemo odprtje nove stalne zbirke Šport in telesna vzgoja, v okviru katere smo zasnovali tudi akcijo Športam z Loškim muzejem, s katero želimo predstavljati različne športne teme že pred samim odprtjem zbirke. V maju smo že pripravili prvi dogodek, filmski večer, v juniju pa nas čaka drugi dogodek akcije, pogovorni večer NEMOGOČE.

Opečne prezračevalne mreže, gospodarskemu poslopju v korist in okras / Razvoj, oblike in motivi opečnih mrež na gospodarskih poslopjih na Loškem

Galerija Ivana Groharja

Z razstavo želimo obiskovalce seznaniti z razvojem, funkcijo, obliko in motivi prezračevalnih opečnih mrež na gospodarskih poslopij ter spodbuditi zavedanje o njihovem pomenu ter potrebi po njihovem ohranjanju in varovanju. Gospodarska poslopja z opečnimi prezračevalnimi mrežami so lep primer povezanosti oblike in funkcije v ljudskem stavbarstvu. Raznolikost njihovih oblik pa je izraz volje in želje kmečkega človeka po funkcionalnem in estetsko urejenem prostoru. 

Odprtje razstave SVEŽE! FRIŠN! FRESH! Pregledna razstava novejših del članov Združenja umetnikov Škofja Loka

Galerija na Gradu, Loški muzej, Grajska pot 13

Loški muzej Škofja Loka in Združenje umetnikov Škofja Loka vas vljudno vabita na odprtje razstave v sredo, 17. maja 2017, ob 19. uri v Galerijo na Gradu.
Na razstavi se z novejšimi deli predstavljajo člani Združenja umetnikov Škofja Loka, še posebej pa izpostavljamo kiparja Mateja Plestenjaka, prejemnika Groharjeve štipendije za leto 2016.  Razstava bo na ogled do 6. septembra 2017. Kustos razstave je Boštjan Soklič.

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si