English
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Zbirka novejšše zgodovine« Nazaj
Zbirka prikazuje zgodovino 20. stoletja na Loškem. S številnimi fotografijami, zemljevidi, plakati, dokumenti in originalnimi predmeti je predstavljena zaledna dejavnost med prvo svetovno vojno (skrb za ranjence, prehrana, preskrba z orožjem in municijo). V letih 1935 in 1936 je tudi loško ozemlje zajelo močno stavkovno gibanje v tekstilni, lesni in čevljarski industriji. Med drugo svetovno vojno pa se je znašlo na robu nemškega rajha, na meji z italijansko Ljubljansko pokrajino. Sledilo je rasno preverjanje in izseljevanje (najhujše na Gorenjskem), zlasti v Srbijo in nemška koncentracijska taborišča. Nastopil je čas odpora zavednega prebivalstva in odhod v partizanske enote. Zelo pomembni in znameniti sta decembrska vstaja v Poljanski dolini in dražgoška bitka, januarja 1942. Istega leta nastane na Loškem veliko bataljonov Gorenjskega odreda, naslednje leto je tu ustanovljena Prešernova brigada, oktobra 1943 pa na Žirovskem prvo osvobojeno ozemlje na Gorenjskem in prvi narodnoosvobodilni odbor. Okupator se je na odpor odzval s streljanjem talcev, požiganjem hiš in celih vasi ter izganjanjem v koncentracijska taborišča. Na osvobojenem ozemlju so začele nastajati partizanske bolnišnice, delavnice, šole, tehnike in tiskarne, prav tako pa se je Loškem zadrževalo pokrajinsko in okrožno vodstvo partizanskega odpora. Zbirko zaključuje prikaz razvoja ljudske oblasti in povojne zgraditve industrije, novih stanovanjskih naselij, šol, kulturnih in športnih objektov.
Na vrh
Dogodki
Odprtje prenovljene stalne zbirke Ivan Grohar

Loški muzej Škofja Loka

Ob letošnji 150-letnici rojstva slikarja Ivana Groharja vas prav na njegov rojstni dan, 15. junija, vabimo na odprtje prenovljene stalne zbirke Ivan Grohar.
Razstava predstavlja zbirko Groharjevih del iz njegovega zgodnjega obdobja, zlasti portretov in slik z nabožno vsebino, ki jih hrani Loški muzej. Posvečena je Groharjevi tesni povezanosti s Škofjo Loko, ki ga je navdihovala in pustila neizbrisen pečat v njegovi umetnosti, hkrati pa je tudi poklon Škofje Loke Groharju kot osebnosti in umetniku.
Kustosinja nove stalne postavitve je Barbara Sterle Vurnik.
Razstavo bo slavnostno odprl župan Občine Škofja Loka, mag. Miha Ješe.AKCIJA ŠPORTAM Z LOŠKIM MUZEJEM

V novembru 2017 v Loškem muzeju načrtujemo odprtje nove stalne zbirke Šport in telesna vzgoja, v okviru katere smo zasnovali tudi akcijo Športam z Loškim muzejem, s katero želimo predstavljati različne športne teme že pred samim odprtjem zbirke. V maju smo že pripravili prvi dogodek, filmski večer, v juniju pa nas čaka drugi dogodek akcije, pogovorni večer NEMOGOČE.

Opečne prezračevalne mreže, gospodarskemu poslopju v korist in okras / Razvoj, oblike in motivi opečnih mrež na gospodarskih poslopjih na Loškem

Galerija Ivana Groharja

Z razstavo želimo obiskovalce seznaniti z razvojem, funkcijo, obliko in motivi prezračevalnih opečnih mrež na gospodarskih poslopij ter spodbuditi zavedanje o njihovem pomenu ter potrebi po njihovem ohranjanju in varovanju. Gospodarska poslopja z opečnimi prezračevalnimi mrežami so lep primer povezanosti oblike in funkcije v ljudskem stavbarstvu. Raznolikost njihovih oblik pa je izraz volje in želje kmečkega človeka po funkcionalnem in estetsko urejenem prostoru. 

Odprtje razstave SVEŽE! FRIŠN! FRESH! Pregledna razstava novejših del članov Združenja umetnikov Škofja Loka

Galerija na Gradu, Loški muzej, Grajska pot 13

Loški muzej Škofja Loka in Združenje umetnikov Škofja Loka vas vljudno vabita na odprtje razstave v sredo, 17. maja 2017, ob 19. uri v Galerijo na Gradu.
Na razstavi se z novejšimi deli predstavljajo člani Združenja umetnikov Škofja Loka, še posebej pa izpostavljamo kiparja Mateja Plestenjaka, prejemnika Groharjeve štipendije za leto 2016.  Razstava bo na ogled do 6. septembra 2017. Kustos razstave je Boštjan Soklič.

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si