English
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Zbirka novejšše zgodovine« Nazaj
Zbirka prikazuje zgodovino 20. stoletja na Loškem. S številnimi fotografijami, zemljevidi, plakati, dokumenti in originalnimi predmeti je predstavljena zaledna dejavnost med prvo svetovno vojno (skrb za ranjence, prehrana, preskrba z orožjem in municijo). V letih 1935 in 1936 je tudi loško ozemlje zajelo močno stavkovno gibanje v tekstilni, lesni in čevljarski industriji. Med drugo svetovno vojno pa se je znašlo na robu nemškega rajha, na meji z italijansko Ljubljansko pokrajino. Sledilo je rasno preverjanje in izseljevanje (najhujše na Gorenjskem), zlasti v Srbijo in nemška koncentracijska taborišča. Nastopil je čas odpora zavednega prebivalstva in odhod v partizanske enote. Zelo pomembni in znameniti sta decembrska vstaja v Poljanski dolini in dražgoška bitka, januarja 1942. Istega leta nastane na Loškem veliko bataljonov Gorenjskega odreda, naslednje leto je tu ustanovljena Prešernova brigada, oktobra 1943 pa na Žirovskem prvo osvobojeno ozemlje na Gorenjskem in prvi narodnoosvobodilni odbor. Okupator se je na odpor odzval s streljanjem talcev, požiganjem hiš in celih vasi ter izganjanjem v koncentracijska taborišča. Na osvobojenem ozemlju so začele nastajati partizanske bolnišnice, delavnice, šole, tehnike in tiskarne, prav tako pa se je Loškem zadrževalo pokrajinsko in okrožno vodstvo partizanskega odpora. Zbirko zaključuje prikaz razvoja ljudske oblasti in povojne zgraditve industrije, novih stanovanjskih naselij, šol, kulturnih in športnih objektov.
Na vrh
Dogodki
IZLOŽBE DOMIŠLJIJE Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Vljudno vabljeni na odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v Škofji Loki. V skupni akciji se tokrat povezuje kar 16 organizacij iz Škofje Loke ter več kot 60 posameznikov.


Muzejski večer: Škofjeloški grad med drugo svetovno vojno in po njej ter usoda njegovih lastnic

Galerija Franceta Miheliča, Kašča

Na muzejskem večeru bo kustos Loškega muzeja Jože Štukl predstavil, kaj se je dogajalo z Loškim gradom in njegovimi lastnicami uršulinkami tekom druge svetovne vojne in po njej. 

Študijski krožek Ločanke

Muzejska soba, Loški muzej Škofja Loka

Letos nadaljujemo raziskovanje žensk »Ločank«, ki so s svojim delom pustile pomembne sledi v naši kulturni, prosvetni, znanstveni ali umetniki dediščini. Skozi raziskavo arhivskega gradiva, zbiranje spominov in fotografij bomo osvetlili življenje žensk, ki so živele in ustvarjale v Škofji Loki ali tistih žensk, ki so bile rojene v Škofji Loki in so delovale v drugih slovenskih krajih ali celo v svetu. Študijski krožek vodi kustosinja Loškega muzeja Biljana Ristić, krožku se lahko pridružite kadarkoli.

Muzejski večer ob 150 letnici rojstva Ivana Groharja

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik nam bo ob jubileju spregovorila predvsem o Groharju v povezavi s Škofjo Loko in okolico. Tudi s pomočjo slikovnega gradiva nam bo skušala predstaviti Groharjevo zgodbo in razstavo, ki jo je letos postavila v Loškem muzeju ob slikarjevi 150-letnici rojstva.

Odprtje razstave MAUSAR - ŽIROVSKI APELLES

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Letošnje leto obeležujeta 90. letnica rojstva žirovskega slikarja, pisatelja in glasbenika Jožeta Peternelja – Mausarja in donacija njegovih osebnih predmetov, ki jo je Muzej Žiri pred časom pridobil od umetnikovih dedinj. Ob tej priliki smo pripravili priložnostno razstavo, na kateri predstavljamo Mausarja ne samo kot slikarja, ampak preko njegovih osebnih predmetov odkrivamo različne vidike njegove zanimive osebnosti.Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si