Ponedeljek, 9. september 2024

34. Dnevi evropske kulturne dediščine in 12. Teden kulturne dediščine

34. Dnevi evropske kulturne dediščine in 12. Teden kulturne dediščine

Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) so namenjeni ozaveščanju širše javnosti o pomenu kulturne dediščine ter spodbujanju njenega varovanja in trajnostnega razvoja. V Sloveniji ta dogodek poteka pod okriljem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Letošnja tema je dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav. V središču teme je misel, da lahko naša dediščina v snovni in nesnovni obliki veliko pove o tem, kako so bili narodi, skupnosti in države dolgo povezani in kako so še vedno povezani s skupnimi vrednotami, skupnimi praksami ter željo po ohranjanju in izmenjavi zgodb. Z njimi so povezane tudi nepremične in premične dediščine, ki sestavljajo našo individualno ter kolektivno zgodovino in identiteto.

Uradno odprtje DEKD je letos 25. septembra z osrednjo slovesnostjo v frančiškanskem samostanu na Kostanjevici v Novi Gorici.

Program DEKD na Škofjeloškem se prične 27. septembra, pripravljenih pa je kar 20 dogodkov, ki se bodo odvili od 27. 9. do 12. 10. 2024. Dogodke je oblikovalo 16 kulturno-izobraževalnih zavodov in društev z dvema glavnima organizatorjema Občino Škofja Loka in Zavodom 973. Na osnovnih šolah bodo v sklopu DEKD potekali s kulturno dediščino obarvani projektni tedni, namenjeni učencem.

Loški muzej v okviru DEKD vabi na:

Prenesi datoteke