Novice

Torek, 17. september 2024

Poletne likovne delavnice z Loškim muzejem

Med poletnimi počitnicami je Loški muzej za otroke, ki so obiskovali počitniško varstvo v organizaciji Društva prijateljev mladine Škofja Loka, pripravil pester nabor različnih delavnic. Vse delavnice so bile povezane z muzejskimi zbirkami Loškega muzeja in so vključevale tudi kratke oglede posameznih zbirk. Otroci so skupaj z muzejsko vodičko pekli male kruhke in spoznali način prehranjevanja včasih, poslikali panjske končnice in se pogovarjali o čebelarstvu, se sprehodili do ruševin Zgornjega stolpa na Kranclju in izdelali odlitek gotske pečnice. Navdihnjeni po ogledu umetnostnozgodovinske zbirke so naslikali avtoportret, si ogledali zbirko Franceta Miheliča v Kašči, ustvarjali v grafični tehniki ter po zgledu slovenskih impresionistov slikali na grajskem vrtu. Otroci so na ta način spoznali zgodovino Škofje Loke in njene okolice, hkrati pa v povezavi z muzejskimi zbirkami ustvarili različne izdelke.

Torek, 10. september 2024

Podaljšanje razstav v Galeriji na gradu in Okroglem stolpu

Obveščamo vas, da smo podaljšali razstave razstavno-raziskovalnega projekta Skupaj. Razstave Polnost praznine in Krog se je sklenil v Galeriji na gradu ter Mala Groharjeva kolonija skozi čas v Okroglem stolpu bodo tako na ogled do nedelje, 3. novembra 2024.

Ponedeljek, 9. september 2024

34. Dnevi evropske kulturne dediščine in 12. Teden kulturne dediščine

Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) so namenjeni ozaveščanju širše javnosti o pomenu kulturne dediščine ter spodbujanju njenega varovanja in trajnostnega razvoja. Letošnja tema je dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav.

Program DEKD na Škofjeloškem se prične 27. septembra, pripravljenih pa je kar 20 dogodkov, ki se bodo odvili od 27. 9. do 12. 10. 2024. Dogodke je oblikovalo 16 kulturno-izobraževalnih zavodov in društev z dvema glavnima organizatorjema Občino Škofja Loka in Zavodom 973. Na osnovnih šolah bodo v sklopu DEKD potekali s kulturno dediščino obarvani projektni tedni, namenjeni učencem.

Četrtek, 29. avgust 2024

Sodobni umetniki in umetnice v Strahlovi zbirki (2. del)

Poleg umetniških del starejših dob je Edvard Strahl v svojo zbirko vključeval tudi dela slovenskih sodobnih slikarjev in slikark. Sodeč po seznamu umetnikov in umetnic, ki ga je v Katalog Strahlove galerije vključil Karel Strahl, je zbirka vključevala umetnine dvanajstih sodobnih umetnikov in umetnic na Kranjskem, od katerih je po večini neposredno pridobil okoli 77 del.

Petek, 23. avgust 2024

Vabljeni v Galerijo Franceta Miheliča

Galerija Franceta Miheliča je dislocirana enota Loškega muzeja in se nahaja v prvem in drugem nadstropju nekdanje Kašče na Spodnjem trgu v Škofji Loki. Do konca septembra 2024 je odprta ob petkih od 10.00 do 18.00.

V galeriji si lahko ogledate razstavo del Združenja umetnikov Škofja Loka Zbirka v nastajanju (v prvem nadstropju) ter zbirko del velikega slovenskega slikarja, grafika in ilustratorja Franceta Miheliča (v drugem nadstropju).

Ponedeljek, 19. avgust 2024

Vojaške bolnišnice in pokopališče v Škofji Loki

V letošnji prvi dvojni številki Zgodovinskega časopisa je Biljana Ristič v prispevku “Vojaške bolnišnice in pokopališče v Škofji Loki” predstavila nastanek in delovanje vojaških bolnišnic na Loškem gradu med prvo svetovno vojno ter s tem povezano mestno vojaško pokopališče.

Nedelja, 18. avgust 2024

Odpiralni čas septembra

Muzej je septembra odprt od ponedeljka do nedelje od 10. do 18. ure, Škoparjeva hiša na grajskem vrtu pa ob sobotah in nedeljah od 10. do 18. ure. Galerija Ivana Groharja na Mestnem trgu je odprta od torka do nedelje od 10. do 14. ure, ob sredah do 18. ure, Galerija Franca Miheliča na Spodnjem trgu pa ob petkih od 10. do 18. ure.

Vabljeni na obisk!

Četrtek, 1. avgust 2024

Strahlova zbirka umetnin (1. del)

Pobuda za nastanek Strahlove zbirke so bila tudi dela iz zbirk predhodnih staroloških graščakov. Ko sta Edvard Strahl (1817–1884) in njegova sestra Henrieta Strahl (1816–1856) leta 1833 podedovala graščino v Stari Loki, so v njej že hranili 56 slik: portretov, krajin, slik letnih časov in tihožitij z lovskimi motivi in motivi sadja. Raziskovalci so izvor teh umetnin postavili v čas Strahlovih posestnih prednikov iz 17. in 18. stoletja; v 18. stoletju je Starološki grad posedovala družina Erberg, katere baročni portreti baronov in baronice ter skupinski družinski portret so skupaj z graščino prešli v roke Edvarda Strahla, danes pa slike hranita Gorenjski muzej in Loški muzej Škofja Loka.

Sreda, 31. julij 2024

Freisinški trg Gutenwerd

V atriju Narodnega muzeja Slovenije je od 30. januarja 2024 na ogled razstava z naslovom Oživljeni Gutenwerd, pri kateri sodeluje tudi Loški muzej. Tako Gutenwerd kot Škofja Loka sta bila namreč del freisinških posesti na Slovenskem, kar se odraža tudi v svetu predmetov. Za omenjeno razstavo smo posodili nekatere predmete z opuščenega gradu na Kranclju nad Škofjo Loko, in sicer raznovrstno kovaško orodje, škarje z ušesci, bronast svečnik v podobi služabnika itd. Ti predmeti dobro odražajo del materialne kulture poznega srednjega veka na Slovenskem.

Četrtek, 18. julij 2024

Odpiralni čas avgusta

Muzej je avgusta odprt od ponedeljka do nedelje od 10. do 18. ure, Škoparjeva hiša na grajskem vrtu pa ob sobotah in nedeljah od 10. do 18. ure. Galerija Ivana Groharja na Mestnem trgu je odprta od torka do nedelje od 10. do 14. ure, ob sredah do 18. ure, Galerija Franca Miheliča na Spodnjem trgu pa ob petkih od 10. do 18. ure.

Vabljeni na obisk!