Jože Štukl: Pivovarstvo in vinarstvo na Loškem v srednjem veku
Jože Štukl: Pivovarstvo in vinarstvo na Loškem v srednjem veku
Dvorec Visoko, 1. 10. 2021
Kustos za arheologijo Jože Štukl je v predavanju ob pomoči najstarejših zgodovinskih virov skušal osvetliti začetke pivovarstva in vinarstva na ozemlju freisinškega Loškega gospostva. Pivovarstvo je v vaseh na Sorškem polju cvetelo v 12. stoletju, do konca 14. stoletja pa je povsem zamrlo. V srednjem veku je med vinorodne okoliše spadala tudi Škofja Loka z okolico. Vinsko trto so gojili na gospoščinskih vinogradih v mestni okolici ter v Stražišču pri Kranju. Ker pa je imela
freisinška škofija svoje posesti tudi na Dolenjskem in se loško vino ni moglo kosati s tamkajšnjim, so tekom 16. stoletja vinogradništvo na tleh Loškega gospostva opustili.
Predavanje je potekalo v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine, ki jih je zaznamovala tema Dober tek!, in projekta Naša kuhna.
Snemanje in montaža: Toni Poljanec