Novice

Petek, 28. junij 2024

Steklena jagoda iz bronastodobne naselbine na Trati pri Škofji Loki – najstarejši stekleni predmet s področja Slovenije

Na Trati pri Škofji Loki so med letoma 2018 in 2020 potekala arheološka izkopavanja na območju Velikih dobrav in Kozinovega boršta nad Godešičem. Med raziskavo se je pokazalo, da se je tu nahajala večja prazgodovinska naselbina iz pozne srednje bronaste dobe (15. do 12. stoletje pr. Kr.). Dokumentiranih je bilo več objektov ter shrambnih in odpadnih jam z veliko količino ostankov keramičnega gradiva. Med najdbami so bili predvsem odlomki keramičnih posod za pripravo in shranjevanje hrane, pa tudi kamnite žrmlje – preprosti ročni mlin ter terilni kamni za mletje in drobljenje zrnja žitaric. V notranjosti ene izmed hiš so bile najdene še keramične uteži za statve, kar dokazuje, da so se prebivalci naselbine ukvarjali tudi s tkanjem.

Zagotovo najpomembnejša najdba pa je majhna nakitna jagoda iz svetlo modrega stekla. Kemična analiza jagode je pokazala, da gre za natrijevo steklo, katerega številne kemične primesi, ugotovljene z analizo, kažejo na njegov izvor v vzhodnomediteranskem prostoru oziroma na področju Mezopotamije. Datiramo jo lahko v čas trajanja naselbine, in sicer v obdobje od 15. do 12. stoletja pr. Kr. Najverjetneje je bila nekoč del ogrlice ali pa je bila našita kot okras na obleki. Omenjena jagoda predstavlja ne samo lokalno zanimivost, ampak je pomembna tudi v nacionalnem smislu kot najstarejši stekleni predmet s področja Slovenije.

Torek, 18. junij 2024

Odpiralni čas julija

Muzej je julija odprt od ponedeljka do nedelje od 10. do 18. ure, Škoparjeva hiša na grajskem vrtu pa ob sobotah in nedeljah od 10. do 18. ure. Galerija Ivana Groharja na Mestnem trgu je odprta od torka do nedelje od 10. do 14. ure, ob sredah do 18. ure, Galerija Franca Miheliča na Spodnjem trgu pa ob petkih od 10. do 18. ure.

Vabljeni na obisk!

Ponedeljek, 3. junij 2024

Nov odpiralni čas razstave Franceta Miheliča

V mesecih od junija do septembra, bo Galerija Franceta Miheliča v 2. nadstropju Kašče (Spodnji trg 1 4220 Škofja Loka) odprta ob petkih od 10.00 do 18.00. Vstop je brezplačen.

V galeriji hranimo dela, ki jih je umetnik zapustil Škofji Loki, v spomin na rojstne Virmaše in zgodnja otroška leta, ki jih je preživel v teh krajih. Miheličev bogat slikarski opus sicer slovi po fantastični vsebini, še posebej je znan po motivu kurenta, zanimala pa ga je tudi mitologija. Več o razstavi...

Vabljeni k ogledu!

Ponedeljek, 3. junij 2024

Rdeče zlato: Žafran v Škofji Loki

V petek, 31. 5., smo v Loškem muzeju v okviru pobude Dobimo se na vrtovih predstavili grajski vrt Loškega gradu. Kustosinja Biljana Ristić nam je orisala zgodovino vrta, nato pa smo se posvetili prav posebni rastlini – žafranu. Ta je opisan v enem izmed poglavij v knjigi protestantskega plemiča Wolfganga Helmharda von Hohberga Georgica Curiosa Aucta (1715/16), ki je del Tavčarjeve knjižnice z dvorca na Visokem v Poljanski dolini. Več o gojenju žafrana sta nam povedala Ivan Mangani in Anja Bukudur, ki se s tem ukvarjata že kar nekaj let. 

Namen petkovega dogodka je bil na drugačen način vzbuditi čut za naravno okolje, ki ga v muzeju deloma predstavljamo s prirodoslovno zbirko in do katerega v Loškem muzeju čutimo odgovornost.

Ponedeljek, 3. junij 2024

Odpiralni čas junija

Loški muzej je junija odprt od ponedeljka do nedelje od 10. do 18. ure, Škoparjeva hiša na grajskem vrtu pa ob sobotah in nedeljah od 10. do 18. ure. Galerija Ivana Groharja na Mestnem trgu je odprta od torka do nedelje od 10. do 14. ure, ob sredah do 18. ure, Galerija Franca Miheliča na Spodnjem trgu pa ob petkih od 10. do 18. ure. Vabljeni na obisk!

Ponedeljek, 27. maj 2024

Dolgo 19. stoletje: nove vsebine na spletu

Vabimo vas k branju nanovo dodanih posameznih poglavij o življenju na Loškem v 19. stoletju. Vsebine predstavljajo del razstave Dolgo 19. stoletje: Škofja Loka od leta 1803 do leta 1914, ki je bila do 26. 5. 2024 na ogled v Galeriji na gradu. Razstave si v živo ni več mogoče ogledati, poglavja o življenju v 19. stoletju pa se bodo v prihodnje še dopolnjevala, zato vabljeni k rednemu spremljanju naše spletne strani.

Torek, 21. maj 2024

AnimotMuzik v Loškem muzeju

V nedeljo, 12. 5., smo na grajskem vrtu gostili zadnji letošnji koncert iz cikla AnimotMuzik.

AnimotMuzik je medvrstni koncertni cikel, ki se odvija v parkih in na vrtovih po Sloveniji. Cikel sloni na prevpraševanju uveljavljenih načinov glasbenega izražanja, občinstvo pa vabi k čuječnemu poslušanju. Povabljene glasbenice in glasbeniki nastopajo v naravnih okoljih, kjer pred očmi poslušalcev vzpostavljajo simbiotično razmerje med človekom in naravo. S poudarkom na poglobljenem doživljanju zvočnih pokrajin se širi zavedanje o pomenu narave za človeško kulturo ter poudarja njen vpliv na umetniško ustvarjanje.

V Loškem muzeju čutimo odgovornost do naravnega okolja, ki ga deloma predstavljamo s prirodoslovno zbirko, na drugačen način pa želimo javnosti približati čut za okolje v okviru dogodkov, kot je bil nedeljski. Ponosni smo, da nas je nevladna organizacija Cona povabila k sodelovanju in da smo lahko tudi skupaj uresničevali to poslanstvo. 

Ponedeljek, 13. maj 2024

Mednarodni dan muzejev

Prost vstop za vse obiskovalce

Loški muzej Škofja Loka tudi letos sodeluje v mednarodni muzejski akciji, ki je namenjena večanju prepoznavnosti muzejev in njihovega pomena v družbi. Ta poteka že vse od leta 1977, ko je mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot mednarodni dan muzejev.
Vstop v muzej je zato v soboto, 18. maja brezplačen, odprt pa bo vse do 21. ure. Ogledate si lahko vse stalne in občasne razstave.
Na ta dan vas ob 11. uri vabimo na delavnico za otroke in družine Pisane muzejske majčke, ob 18. uri pa si lahko v spremstvu vodiča ogledate muzejske stalne zbirke.

Petek, 10. maj 2024

Mednarodni dan družin in Teden družin

Prost vstop za družine

Tudi letošnje letu se pridružujemo akciji Za družine brezplačno, zato v tednu družin od 15. do 22. maja vabimo družine na brezplačen obisk muzeja.

Družine vabimo na samostojno raziskovanje bogatih muzejskih zbirk, na katerega se lahko odpravite tudi v družbi papagaja Kokija, s Kokijevim nahrbtnikom, polnim zanimivih predmetov (uporaba je brezplačna), in delovnim zvezkom (cena: 4,50 EUR).

V soboto, 18. maja, ko obeležujemo tudi mednarodni dan muzejev, družine vabimo, da se nam ob 11. uri pridružijo na delavnici Pisane muzejske majčke, ob 18. uri pa na Javnem vodstvu po stalnih muzejskih zbirkah.

Vabljeni, da se nam pridružite tudi v nedeljo, 19. maja, od 10. do 17. ure, ko bo pred Dvorcem Visoko v Poljanski dolini potekal otroški festival Dan prijateljstva.